Welke autoverzekering is voor jou de beste keuze?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Het afsluiten van een autoverzekering via Diks.nl is iets wat iedereen moet doen die met zijn of haar auto de weg op wil. Daar kom je dus niet van onderuit. Het is echter zo dat er op de markt menig aantal verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de wettelijke verplichte WA-verzekering en de beperkt en volledig casco varianten. In principe is het bij het bekijken van de polisvoorwaarden wel duidelijk van welke onderlinge verschillen er nu precies sprake is. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen toch nog de nodige moeite ondervinden met het uitkiezen van de beste verzekering. Geldt dat ook voor jou? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om even stil te blijven staan bij de aangehaalde informatie hier op deze pagina! 

De WA-verzekering, wanneer is dit de beste keuze? 

De wettelijke verplichting die geldt met betrekking tot het afsluiten van een autoverzekering is in Nederland uitsluitend van toepassing op de WA-verzekering. Het betreft hier eigenlijk een enigszins opvallende verzekering, niet in het minst omdat ze enkel en alleen schade dekt welke wordt veroorzaakt aan derden. De schade aan je eigen auto wordt met deze verzekering dus niet gedekt. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar voor veel mensen is het wel een goede oplossing. Het afsluiten van de WA-verzekering zorgt er namelijk voor dat je in de praktijk als eigenaar en bestuurder van een auto kan rekenen op de volgende voordelen: 

 1. De premie van de WA-verzekering ligt bijzonder laag; 
 2. Je voldoet perfect aan de wettelijke eisen; 
 3. Je geniet bij een ongeval toch van een bepaalde financiële zekerheid; 

Dit laatste zal bij veel mensen misschien een beetje vreemd in de oren klinken. Hoe kan het namelijk dat je bij het afsluiten van een autoverzekering die alleen maar schade aan derden dekt bent verzekerd van een bepaalde financiële zekerheid? Zeer eenvoudig. Anders had je de schade die je hebt veroorzaakt ten opzichte van derden misschien zelf moeten betalen. Deze schade kan behoorlijk hoog oplopen met alle financiële gevolgen van dien. De WA-verzekering voorkomt dat je in zo’n situatie terecht kan komen. 

Wanneer is de beperkt casco verzekering een goede keuze? 

De tweede autoverzekering waarvoor je kan kiezen luistert naar de naam ‘beperkt casco verzekering’. Bij dit type van autoverzekering beschik je eveneens over de wettelijk verplichte WA-dekking. Deze dekking wordt echter in de praktijk aangevuld met nog enkele extra’s. Voor de beperkt casco autoverzekering geldt dan ook dat je nog kan rekenen op deze extra’s: 

 • Dekking van schade door brand, explosie of blikseminslag; 
 • Het dekken van schade als gevolg van diefstal; 
 • Ruitbreuk en een sterretje zijn gedekt;
 • Dekking van schade veroorzaakt door een botsing met dieren; 
 • Dekking van schade door storm en ander natuurgeweld;

Bovenstaand overzicht maakt het duidelijk dat er door de beperkt casco verzekering wel degelijk bepaalde vormen van eigen schade aan het voertuig worden gedekt. Dit gezegd hebbende geldt dat dus niet voor de schade die u zelf aanricht door bijvoorbeeld een ongeval. De beperkt casco verzekering biedt voor veel mensen een interessante tussenoplossing tussen enerzijds de beperkte WA-verzekering en anderzijds de erg dure allrisk autoverzekering.

De all risk autoverzekering, de meest complete autoverzekering

De derde en laatste soort van autoverzekering welke we graag aan je willen voorstellen is meteen ook de meest complete. De zogenaamde all risk autoverzekering is namelijk een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft alle mogelijke schade aan zowel jouw auto als die van derden weet in te dekken. De all risk autoverzekering bestaat dan ook niet alleen uit alle dekkingen van de verplichte WA-verzekering en de beperkt casco verzekering, daarnaast wordt ze ook nog eens aangevuld met een dekking voor eigen schade. 

De eigen schade die wordt gedekt door de all risk autoverzekering kan je behoorlijk uitgebreid zien. Het gaat hierbij dan ook niet alleen om de schade die je veroorzaakt tijdens een ongeval. Rij je bijvoorbeeld op een zeker ogenblik achteruit waardoor je met je auto tegen een paaltje rijdt met alle schade van dien? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook de schade die hiervan het gevolg is zal worden gedekt door de all risk autoverzekering. 

Ondanks het feit dat de all risk autoverzekering in Nederland uiteraard geen verplichte verzekering is, is het wel zo dat de omstandigheden het afsluiten van deze verzekering wel kunnen verplichten. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven die ervoor kiezen om hun nieuwe auto te leasen. In dat geval is het dan ook zo dat de leasingmaatschappij het afsluiten van een all risk autoverzekering verplicht tot op het ogenblik dat de leasing is afgerond en de auto (eventueel) werd overgenomen. Hou hier dus zeker en vast rekening mee.

Wanneer een all risk autoverzekering afsluiten?

Bovenstaande informatie over de all risk autoverzekering klinkt natuurlijk ongelofelijk interessant. Dat gezegd hebbende is het zo dat deze autoverzekering lang niet voor iedereen even geschikt is, integendeel. Ondanks het feit dat er ongelofelijk mooie dekkingen door worden aangeboden is het namelijk tegelijkertijd ook zo dat de all risk autoverzekering erg duur is. Omwille van deze reden wordt het afsluiten ervan eigenlijk alleen aangeraden voor: 

 1. Mensen die een zeer dure, nieuwe auto hebben aangekocht; 
 2. Mensen die voor hun nieuwe auto een financiering of leasing hebben afgesloten; 
 3. Personen die jaarlijks zeer veel kilometers afleggen met hun auto; 

Kan jij je niet vinden in één van de bovenstaande zaken? In dat geval is het belangrijk om je de vraag te stellen of de allrisk autoverzekering voor jou echt wel de beste keuze is. 

Autoverzekeringen vergelijken kan de moeite waard zijn 

Voordat je een autoverzekering afsluit kan het altijd een goed idee zijn om even een objectieve vergelijking uit te voeren. Niet alleen zal zo’n vergelijking meteen aan het licht brengen op welke dekkingen je precies kan rekenen, daarnaast wordt ook de kostprijs van de verzekering meteen duidelijk. Wil jij dus met absolute zekerheid de voor jouw beste autoverzekering op de markt kunnen afsluiten? Twijfel dan geen moment langer en maak de bewuste keuze om de diverse autoverzekeringen op de markt met elkaar te vergelijken.

Categorieën: Verzekeringen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *