Verzekeringen: Welke heb je eigenlijk allemaal nodig?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

De wereld van verzekeringen is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Bovendien zijn ze er in allerlei soorten en maten. Nu denk je waarschijnlijk bij jezelf: Welke verzekeringen heb ik nodig? Met behulp van deze blog probeer ik dat te beantwoorden! Laten we bij het makkelijkst beginnen.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Omdat Nederland een erg sociaal land is, betalen we graag voor elkaar. Dit komt jou ook weer ten goede als het wat minder goed met jou gaat natuurlijk! We maken onderscheid tussen verplichte verzekeringen en niet verplichte verzekeringen. In de volgende paragrafen ga ik het vooral hebben over verplichte verzekeringen. Ook ga ik het nog even hebben over verzekeringen die officieel niet verplicht zijn, maar sommige mensen kunnen je er wel tot verplichten.

De basis zorgverzekering

In Nederland leven we in een sociaal land. Dit brengt wel problemen met zich mee. Zo moet je elke maand een basis zorgverzekering betalen. Het is een maandelijks weer een vervelende last, maar op het moment dat je hem nodig hebt zal je er toch verschrikkelijk blij mee zijn dat je deze verplicht hebt moeten afsluiten. Een belangrijke factor in het maandelijkse bedrag hierbij is het eigen risico. Is je eigen risico hoger? Dan betaal je maandelijks minder. Op het moment dat je dan wel een ongeluk hebt, moet je ook veel meer voor je eigen rekening opnemen. Hierbij moet je dus een weloverwogen keuze maken!

De WA-verzekering voor motorvoertuigen

Deze moet je niet verwarren met de aansprakelijkheidsverzekering, die is namelijk niet verplicht. De WA-verzekering voor motorvoertuigen is daarentegen wel verplicht! WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dat betekent dat je aansprakelijk staat voor schade die je aan andermans voertuig maakt. Hierdoor ga je toch ineens wel een stuk verantwoordelijker rijden!

Heb je een koophuis?

Als je een koophuis hebt of als je een huis wilt kopen moet je goed opletten! Een opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn niet verplicht volgens de wet. Echter, de hypotheekverstrekker kan je hier wel toe verplichten bij het afsluiten van een hypotheek. Met een opstalverzekering verzeker je jezelf tegen schade aan je huis. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat de nabestaanden er verzekerd van zijn dat jouw hypotheek wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden.

Bekijk ook onze andere artikelen op het gebied van verzekeringen. Hier kunt u allerlei andere interessant artikelen over verzekeringen vinden!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *