Alles wat je moet weten over het energielabel voor bedrijfspanden

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Wie geen hoge boetes wil riskeren zal ervoor moeten zorgen dat diens bedrijfspand is voorzien van een energielabel. Door nieuwe wetgeving is dit namelijk een eis geworden. Niet alleen de woningeigenaar, maar nu ook eigenaren van een bedrijfspand zullen aan de energiebesparende maatregelen moeten gaan geloven. Wacht daarom niet te lang meer met het aanvragen van een energielabel. Lees in onderstaand artikel alles over het aanvragen van een energielabel voor bedrijfspanden.

Is een energielabel verplicht?

In 2015 is er nieuwe wetgeving in werking getreden waarin wordt verplicht dat bijna alle bedrijfspanden bij verkoop, verhuur of oplevering moeten zijn voorzien van een energielabel. Dit geldt voor bedrijfspanden die geen woonbestemming hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan kantoren, winkels, hotels, horeca, scholen, ziekenhuizen, sportgebouwen en ga zo nog maar even door. Voor kantoren is er nog een strengere eis gesteld. Deze gebouwen mogen alleen als kantoor gebruikt blijven worden, als zij na 1 januari 2023 over minimaal energielabel C beschikken. Slechts voor een aantal gebouwen geldt een uitzondering op de eis van een energielabel. Namelijk voor monumentale gebouwen, kerken en gebouwen met louter een opslagfunctie. 

Waarom een energielabel?

Met een energielabel wordt de zuinigheid van een gebouw uitgedrukt. Aan de hand van diverse kenmerken van een gebouw wordt gemeten hoe hoog het fossiel energiegebruik is. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de isolatie van een gebouw en bijvoorbeeld de afmetingen van ramen en deuren. Hoe lager het fossiel energieverbruik is, hoe zuiniger jouw gebouw zal worden beoordeeld en hoe beter jouw energielabel wordt. Een energielabel is ingedeeld in de categorieën G tot en met A, waarbij G de laagst mogelijke score is. Zo een label is niet alleen een kwestie van kwalificeren. Er wordt gelijk gekeken wat er gedaan kan worden om een pand zuiniger te maken. Dit kan interessant zijn voor een ondernemer en is ook behulpzaam om bijvoorbeeld naar een hoger energielabel toe te werken. Zo een energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.

Energielabel voor jouw bedrijfspand nodig?

Het is daarom aan te raden om voor jouw bedrijfspand snel een energielabel te gaan aanvragen. Let er op dat je dit doet bij een adviseur die hiervoor gecertificeerd is. Via EnergielabelOffertes.nl kan je bijvoorbeeld een goed overzicht krijgen met diverse offertes voor het aanvragen van een energielabel. Zo kun je de prijzen van meerdere energieprestatie adviesbureaus met elkaar vergelijken.

Categorieën: Hypotheek