Wat zegt mijn energielabel over de zuinigheid van mijn woning?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Per 1 januari 2021 gelden er nieuwe richtlijnen voor de aanvraag energielabel van een woning, als de huiseigenaar eerder een voorlopig energielabel van de overheid heeft gekregen. Bekende labels die informatie geven over de energieprestatie van een gebouw, weergegeven met energielabel letters, blijven bestaan, maar de manier waarop dit wordt bepaald is veranderd. Vanaf 1 januari kunt u het vereenvoudigd energielabel niet meer online aanvragen. Benieuwd hoe de nieuwe methode voor het bepalen van het energielabel woning in 2021 werkt, legt Van Waalwijk van Doorn Makelaars graag uit.

Energielabel: wat betekent het eigenlijk 

Bij de verkoop van een woning dient de woning verkoper (of verhuurder) altijd een energielabel te tonen. Zo kunnen nieuwe bewoners direct zien hoe energiezuinig de woning werkelijk is. Als nieuwe eigenaren hun energieverbruik kennen, kunnen ze toekomstige kosten en CO2-uitstoot inschatten. Energielabels geven niet alleen de energiezuinigheid van een woning weer, maar ook het toekomstpotentieel op het gebied van duurzaamheid. Dit geeft een stimulans om woningen te verbeteren door middel van verduurzamingsmaatregelen, met als doel energiebesparing en CO2-reductie. Op elk label staan ​​mogelijkheden om bijvoorbeeld je huis energiezuiniger te maken. Energielabels zijn 10 jaar geldig vanaf de datum van registratie.

Welke energielabels zijn er en wat betekenen ze Woningen krijgen een energielabel met een ‘energielabel brief’. Dit varieert van A tot G. Huizen met het A-label (groen) zijn het meest energiezuinig en de minst energiezuinige zijn gemarkeerd met het G-label (rood). Rode labels (D, E en F) kunnen uw huis afschrijven. Aspirant-kopers zullen waarschijnlijk veel onderhoud en renovaties aan hun woning ondergaan. Groene labels (A, B, C, enz.) kunnen daarentegen een positieve impact hebben op de verkoop van uw woning. Ik kan bevestigen dat het huis zeer energiezuinig is. Dit verhoogt de waarde van de woning (verlaagt arbeid en kosten voor de volgende bewoner) en geeft u een voordeel bij verkoop.

Hoe vraag ik een energielabel aan Vanaf 1 januari 2021 gaat het aanvragen van energielabels anders. Weg is de mogelijkheid voor particulieren om energielabels digitaal aan te vragen. Om uw energielabel woning aan te vragen, moet u een afspraak maken met een gecertificeerd energieconsulent. Een adviseur komt het huis inspecteren. Hij houdt rekening met verschillende factoren zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en energieverbruik om energielabels te maken. Registreer vervolgens uw energielabel.

Categorieën: Financiën