Waarvoor kun je een incassobureau inschakelen? 

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Het allereerste waar je bij een incassobureau aan zult denken zijn onbetaalde rekeningen. Dit is niet voor niets, onbetaalde rekeningen hebben te doen met incassobureaus en hiervoor worden zij dan ook het vaakste ingeschakeld. Toch kun je ook een incasso inschakelen voor meer zaken. Je kunt ook denken aan het verstrekken van kredietleningen, ook wel debiteurenleningen genoemd. Je leest hierover zometeen meer. Incassobureaus worden ook wel schuldeisers genoemd en knappen simpel gezegd voor jou het vuile werk op. Vaak wel op een respectvolle en tactische manier zodat eventuele klantenrelaties niet beschadigd worden. Het zou immers jammer zijn om ook nog klanten te verliezen na een moeizaam betaaltraject. 

Betaling blijft maar achterwege

De voornaamste reden voor het inschakelen van een incassobureau is dat betaling van de klant achterwege blijft. Jij als verkoper moet echter eerst aan een aantal voorwaarden hebben voldaan vooraleer je een incassobureau kunt inschakelen. Je moet allereerst de klant in gebreke hebben gesteld, dit houdt in dat je al meerdere, meestal schriftelijke, aanmaningen naar de klant hebt gestuurd waarin staat dat hij/zij de betalingsverplichting niet nakomt. Hierna kun je pas een laatste aanmaning sturen waarin je aangeeft dat je over wil gaan op incasso. Ook hierna moet je de klant eerst een redelijke termijn bieden om toch nog te betalen voordat je het incassobureau inschakelt. Vaak bedraagt deze termijn 14 of 30 dagen. Als de klant dan nog niet betaald heeft kun je het incassobureau gaan inschakelen.

Het incassobureau neemt het over

Wanneer je jouw zaak overdraagt aan het incassobureau is het niet meer jouw pakkie-an. Het incassobureau gaat regelen dat je toch betaalt wordt of dat de debiteur op een andere manier aan de betalingsverplichting zal gaan voldoen. Het voordeel van een incassobureau is dat zij zeer vakkundig aan het werk gaan. Door veel ervaring weten zij precies hoe zij en welke situatie een debiteur moeten benaderen. Zoals eerder gezegd proberen zij ook de klantrelatie in stand te houden. Je wil natuurlijk niet ook nog een klant verliezen. De meeste incassobureaus werken met een “no cure, no pay” beleid, dit geeft jou de extra waarborg dat het hele traject jou niks gaat kosten. Ook wanneer het incassobureau er wel in slaagt de klant te laten betalen zijn de kosten voor hun service voor de debiteur en niet voor jou. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over extra kosten bovenop een achtergebleven betaling. 

Het verstrekken van leningen

Zoals gezegd kan een incassobureau ook leningen verstrekken. Vaak wordt er gekeken naar kredietwaardigheid bij het verstrekken van leningen. Dit betekent dat wordt gekeken naar of een persoon of bedrijf in staat is een lening terug te betalen. Bij debiteurenleningen verloopt dit anders, er wordt gekeken naar de vorderingen die men nog open heeft staan en op basis hiervan kan het incassobureau jou een lening verstrekken. Vervolgens innen zij het openstaande bedrag van de debiteur. Dit heeft als voordeel dat jij als bedrijf of persoon bij wanbetalers er niet bang voor hoeft te zijn dat je jouw eigen debiteuren niet meer kunt betalen. Hierdoor kun je door blijven gaan met runnen van jouw bedrijf zonder zelf te verzaken bij jouw debiteuren omdat jij enkele wanbetalers tussen je klanten hebt zitten.

Categorieën: Financiën