Een huisbezoek doen voor je werk? Zo voorkom je een vervelende situatie

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Of je nu werkt als zorghulpverlener, handhaver of storingsmonteur: een huisbezoek doen is onderdeel van je baan. Je komt bij mensen thuis die je in je eigen leven wellicht liever had gemeden, maar tijdens je werk ontkom je hier niet aan. Het is dan ook altijd raadzaam om een huisbezoek zo goed mogelijk voor te bereiden om vervelende situaties te voorkomen. Je weet bij een huisbezoek immers nooit wat je kunt verwachten! Wij geven je tips over hoe je een huisbezoek zo veilig mogelijk kunt beleven. 

Het voorbereiden van een huisbezoek

Tijdens een huisbezoek weet je vaak niet wat je achter de voordeur van een vreemde kunt verwachten. Om het risico te beperken is het van belang dat je voorbereidingen treft voor tijdens het huisbezoek. Want hoe ga je veilig op huisbezoek? Door rekening te houden met de volgende factoren kun je de kans op onverwachte situaties verkleinen:

  • Wat is de reden van het huisbezoek?
  • Welke personen zijn aanwezig in de woning? 
  • In welke wijk bevindt de woning zich?
  • Wat zijn de problemen van de aanwezige?

Als je deze vragen eenmaal hebt beantwoord kun je een risico inschatting maken. Op basis hiervan kun je beslissen of je verdere maatregelen moet nemen voor het huisbezoek.

Agressietraining

Naast een noodknop en het goed voorbereiden van een huisbezoek is het altijd raadzaam om een agressietraining te volgen. Zo beschik je na de training over de juiste inzichten om in te schatten wanneer het tijdens een huisbezoek fout loopt. Tijdens de training leer je namelijk agressief gedrag te herkennen voordat het daadwerkelijk plaatsvindt en leer je hoe je er mee om moet gaan als de situatie toch uit de hand loopt. Deze training is aan te raden voor iedereen die vanuit zijn of haar werk wel eens een huisbezoek doet. 

Tijdens het huisbezoek

Tijdens het huisbezoek wil je er natuurlijk alles aan doen om het voorspoedig en veilig te laten verlopen. Dit kun je onder andere doen door voorzorgsmaatregelen te doen. Een voorbeeld van zo een maatregel kan een noodknop zijn. Als je op deze noodknop klikt wordt er een verbinding gemaakt met de centrale. Hier luistert één van de medewerkers mee wat er precies aan de hand is en kan de centrale contact leggen – indien nodig – met de alarmcentrale. Na een druk op de knop kan bij gevaar de politie snel te hulp schieten. Deze noodknop of personenalarmering is namelijk van GPS voorzien. De noodknop kun je eenvoudig bij je dragen en zorgt voor een veilig gevoel tijdens huisbezoeken. 

Zoals je wellicht gelezen hebt zijn er verschillende technieken om vervelende situaties tijdens een huisbezoek te voorkomen. Zo kun je een agressietraining volgen, maar een noodknop meenemen zorgt ook voor een veilig gevoel op onveilige momenten. Het belangrijkste tijdens een huisbezoek is om de situatie goed in te schatten en de situatie niet uit de hand te laten lopen. Het liefst zou niemand lastig worden gevallen tijdens zijn werk, maar de cijfers laten helaas zien hoe vaak het in Nederland gebeurd. Neem voorzorgsmaatregelen en voorkom erger!

Categorieën: Marketing

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *