Factoring als financieringsvorm voor mkb’ers

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Het perfecte scenario in ondernemersland is dat je facturen altijd netjes op tijd betaald worden. Dat is wat iedere ondernemer het liefst zo voor zich ziet. Helaas valt dat in de praktijk wel eens anders uit. De betalingstermijn is verlopen en het factuurbedrag staat nog steeds niet op de zakelijke rekening. Er is niks vervelender dan moeten bellen waar de betaling blijft. Of dit nu is voor een zelfstandig ondernemer of zelfs binnen het mkb? Het blijft een vervelende situatie. Het kost tijd en energie om je betaling te achterhalen. Kostbare tijd en energie dat je liever in je onderneming wilt steken. Maar het hoeft niet per definitie zo te zijn. Je kunt dit scenario ook oplossen door het uit handen te geven.

Factoring

Het eerder omschreven scenario dat je achter je facturen aan moet gaan hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat kan door gebruik te maken van factoring. En wat is factoring? Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij je binnen 24 uur over jouw factuurbedrag beschikt. Factoring is niet alleen geschikt voor de startende ondernemer, maar is ook zeker geschikt voor bedrijven binnen het mkb. En als je denkt dat uitbetaling binnen 24 uur het enige voordeel is? Dan heb je dat goed mis. 

Factoringbedrijven bieden een uitgebreid pakket aan als dienstverlening. Als je gebruik maakt van factoring, maak je niet alleen gebruik van een snelle uitbetaling. Daarnaast wordt ook nog eens het faillissementsrisico en het debiteurenbeheer voor je uit handen genomen. 

Debiteurenbeheer

Mocht het gebeuren dat een debiteur de betalingstermijn overschrijdt, ben jij niet langer de persoon die hier achteraan hoeft te gaan. Deze service neemt het factoringbedrijf op zich. Als je dit aspect wel graag binnen eigen beheer houdt, snijd je jezelf er alleen maar mee in de vingers. Het kost extra tijd en je weet niet of je het gewenste resultaat gaat bereiken. Als het zover komt dat je een incassobureau moet inschakelen ben je veel van je kostbare tijd verloren. Het is in zo’n situatie dan ook prettiger als een externe partij de gesprekken voert, het factoringbedrijf heeft op dat gebied namelijk veel ervaring opgebouwd.   

American & traditioneel

Op het gebied van factoring zijn twee vormen te onderscheiden, namelijk American factoring en traditionele factoring. Het grootste verschil is dat je bij traditionele factoring je gehele facturatie uit handen geeft. In dit geval heb je dan ook niet de keus welke factuur je wilt laten factoren. Dat is bij American factoring wel het geval. Je kunt kiezen welke factuur je in eigen beheer houdt en welke je uit handen geeft aan het factoringbedrijf. 

Voordelen

We hebben eerder al terloops de voordelen van factoring benoemd. Maar laten we alle voordelen nog eens kort samenvatten. Allereerst ontvang je de betaling binnen 24 uur. Dat is uiteraard na goedkeuring van jouw aanvraag. Vervolgens worden ook het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico voor je uit handen genomen. In het geval van American factoring kun je kiezen welke facturen je uitbesteed, deze vorm is namelijk flexibel van aard. Deze voordelen gelden voor iedereen binnen de ondernemersbranche, van eenmanszaak tot corporate bedrijf. 

Nadelen

Je kunt het als een nadeel ervaren om jouw facturatie uit handen te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij traditionele factoring. Tenzij je dit juist heel graag wilt. Toch komt het vaker voor dat ondernemers graag de controle behouden. Daarnaast worden er natuurlijk kosten in rekening gebracht voor het uitvoeren van de dienstverlening. Bij American factoring is dit een percentage gebaseerd op de factuur, bij traditionele factoring is het een percentage o.b.v. de omzet.

Categorieën: Financiën

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *