Verschillende banen in de economische sector

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Er zijn vaak 2 verschillende soorten mensen. De ene is heel goed met talen, die kan heel makkelijk nieuwe talen aanleren en is super goed met Nederlands en Engels. Dit wordt ook wel een talenknobbel genoemd. En de andere is juist weer heel goed met cijfers. Op de middelbare school haalde diegene gemakkelijk 7’ens en 8’en voor economie en rekenen. Dit wordt dan weer de rekenknobbel genoemd. De economische sector is vrij breedt en er is dus keuze uit heel veel verschillende banen. Heb jij zo’n rekenknobbel en weet je nog niet zo goed wat je later wilt worden? In dit artikel komen de 2 meest voorkomende banen naar voren in de economische sector om jou hiermee op weg te helpen!

Accountant

Accountant is een veel gekozen beroep. Een accountant is een persoon die actief is in de financiële sector. Deze persoon controleert de financiën van een organisatie en geeft fiscale en financiële adviezen. Een accountant is grotendeels een adviseur op het gebied van financiën. Een accountant heeft verschillende verantwoordelijkheden zoals het nalopen van de jaarcijfers. Binnen het beroep van accountant zijn er wel verschillende soorten. Deze 4 soorten zijn: openbaar accountant, interne accountant, overheidsaccountant en accountant in business. Deze verschillen hebben vooral te maken met in welk bedrijf ze actief zijn. Een openbare accountant werkt bijvoorbeeld bij een accountantskantoor of als zelfstandige. Hiernaast is een overheidsaccountant weer actief op de afdeling accounting van een overheidsinstelling. Je kan dus als accountant weer verschillende kanten op. Natuurlijk zijn het vrij vaak dezelfde werkzaamheden maar in een heel andere sector. 

Voordat jij jezelf een echte accountant kan noemen moet je eerst een hbo accountancy opleiding hebben afgerond. Dit is meestal 4 jarige opleiding maar als je eenmaal klaar bent kan je gelijk aan de slag als accountant. Je hebt ook kortere opleidingen zoals een associate degree accountancy.

Boekhouder

Ook een boekhouder is de hele dag bezig met cijfertjes. Als boekhouder moet je financiële feiten registreren in speciale tabellen en rekeningen. Een bedrijf heeft allemaal inkomsten en uitgaven. Deze inkomsten en uitgaven moeten worden geregistreerd in een groot overzicht. Naast het invullen van tabellen en de cijfers overzichtelijk in kaart brengen moet de boekhouder ook een jaarrekening opstellen. Hiernaast zorgt hij voor een correcte btw- en belastingaangifte.De meeste boekhouders hebben een eigen specialisatie in een sector. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce. De interesse in e-commerce is de laatste jaren flink gestegen. Veel mensen die totaal geen verstand hebben van financiën en cijfertjes hebben een e-commerce business opgestart. Deze mensen hebben weer een boekhouder nodig zodat ze niet in de problemen komen met de belastingdienst.  Het mooie van het beroep als boekhouder is dus dat elke onderneming er 1 nodig heeft. 

Hiernaast werken veel boekhouders als zelfstandige. Hierdoor doen ze voor verschillende ondernemingen de boekhouding en zijn ze niet aan 1 bedrijf gebonden. De titel als boekhouder is niet beschermd. Dit betekent dat je niet persé een opleiding nodig hebt om jezelf een boekhouder te kunnen noemen. Wel zijn er opleidingen die je leren hoe je de boekhouding moet verzorgen. Je kan dit op hbo en mbo niveau doen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *