Voedselveiligheid bedrijven

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Dat voedsel en veiligheid zijn twee termen die niet zonder elkaar kunnen. We hebben met COVID-19 gezien wat er kan gebeuren als voedsel niet op een verantwoorde, hygiënische veilige manier wordt bereid. In Nederland hebben we daarom strenge wetten en regels rondom voedselveiligheid voor bedrijven. Die wetten moeten ervoor zorgen dat er geen onveilig voedsel op de markt komt. Onveilig is het wanneer het eten besmet is met ziektemakers en/of schadelijke stoffen. 

Wetten en controle op naleving door NVWA

Om de voedselveiligheid bij bedrijven te waarborgen, volgen we hier in Nederland de Europese wetgeving. Deze wetgeving staat beschreven in de Warenwet of een specifieke Warenwetbesluit. De Warenwet stelt dat eten of andere producten de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.

De controle op naleving van deze regels gebeurt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, oftewel de NVWA. En die zijn streng. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat er gefraudeerd wordt. Zo is het voorgekomen dat er paardenvlees als rundvlees werd verkocht. Of En de veiligheid van etenswaren staat in ons land erg hoog in het vaandel.

4 vormen van voedselveiligheid

Er zijn vier verschillende vormen te onderkennen:

 • (Micro-)biologische
 • Chemische
 • Fysische
 • Biotechnologische

Schimmels en bacteriën zijn vormen van micro-organismen. De meeste die we kennen zijn juist nodig om voor het in stand houden van de leefomgeving. Maar er kunnen ook verkeerde tussen zitten, zoals zoönoses. Tijdens productie, de het bewaren, de verwerking, de verkoop en het bereiden van het voedsel kan besmetting plaatsvinden. 

Onder chemische voedselveiligheid verstaan we onder meer de additieven, zoals de door Europa goedgekeurde E-nummers. Denk aan kleurstoffen, voedingszuren, enzymen. Contaminanten zijn daarentegen stoffen die niet opzettelijk aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd en komen vanuit de omgeving op het voedsel terecht. Gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen bijvoorbeeld.

Fysische voedselveiligheid is vervuiling die kan optreden tijdens de oogst of tidjens het productieproces. Denk aan stukjes glas of metaal. Daarom beschikt de voedingsindustrie meestal over zeer geavanceerde detectie apparatuur om vreemde voorwerpen op te sporen en te verwijderen

Biotechnologische voedselveiligheid is het toevoegen van genetisch gemodificeerde organismen in voeding. Daarvoor moet eerst de EAV toestemming geven. Zij bepalen of het genetische gemodificeerd voedsel veilig is.

Regels en wetgeving

De regels die zijn opgesteld voor voedselveiligheid voor bedrijven, zijn onder andere terug te lezen in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) of General Food Law. Die regels hebben in onder andere betrekking op het volgende:

 • De productie van levensmiddelen
 • Het hanteren of bewerken van levensmiddelen
 • Het verpakken van levensmiddelen
 • De opslag van levensmiddelen
 • Het vervoer of transport van levensmiddelen
 • De handel in levensmiddelen
 • Controle op regelgeving

Voedselveiligheid bedrijven databank

Natuurlijk moet en wilt u ook met uw bedrijf voldoen aan deze regels. Het is dan ook erg belangrijk om op de hoogte te zijn en te blijven van deze gelden regels. En omdat er ook nog wel eens een wet verandert, is het lang niet altijd mogelijk om continu op de hoogte zijn. Hoe graag u ook wilt. 

Daarom zijn er diverse online tools aanwezig die u hierin helpen en ondersteunen. De tools zijn voorzien van een databank met daarin alle voor u geldende regels voor voedselveiligheid. En met een zoekfunctie heeft u snel de betreffende regelgeving voor handen. U kunt meteen kijken en bewijzen aandragen dat u aan deze regels voldoet. Maar ook op andere vlakken, zoals arbo, kunt u deze tools gebruiken om aantoonbaar compliant te zijn.

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *