Het belang van persoonsgegevens op de werkvloer

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Tegenwoordig kan alles online. Daarom worden er ook veel gegevens uitgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan klanten die hun gegevens invullen tijdens het plaatsen van een bestelling of het aanvragen van meer informatie. Deze persoonsgegevens zijn daardoor wel kwetsbaar en kunnen al snel in verkeerde handen vallen. Als bedrijf moet je hier dus wel alles voor regelen, zodat je de betrouwbaarheid van jouw bedrijf kan verbeteren. Voordat je de hulp van een professional als https://www.digitrust.nl/ inschakelt, kan je zelf ook al veel realiseren. Maar wat moet je dan precies weten?

Waarom is het beveiligen van persoonsgegevens belangrijk?

Het beveiligen van persoonsgegevens is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook vanuit ethisch en zakelijk oogpunt noodzakelijk. Mensen hebben het recht om controle te hebben over hun persoonlijke gegevens en om te bepalen hoe deze worden gebruikt. Het beveiligen van persoonsgegevens op de werkvloer zorgt ervoor dat werknemers en klanten hun privacy kunnen behouden. Bedrijven die zich actief inzetten voor de bescherming van persoonsgegevens, verdienen het vertrouwen van hun werknemers en klanten. Een goede reputatie op het gebied van gegevensbeveiliging kan leiden tot een grotere klantloyaliteit en een positieve merkreputatie.

Met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie zijn bedrijven verplicht om passende technische en organisatorische maatregelen te treffen om persoonsgegevens te beschermen. Het niet naleven van deze regelgeving kan leiden tot aanzienlijke boetes en juridische gevolgen. Zorg er dus voor dat je aan alle richtlijnen voldoet en ook de ISO 27001 certificering in handen krijgt.

Zo kan je de gegevens op de werkvloer beschermen

Nu je het belang van de bescherming van persoonsgegevens goed voor ogen hebt, is het van belang dat je het ook gaat toepassen op de werkvloer. Hiervoor begin je met de bewustwording. Iedereen op de werkvloer moet zich bewust zijn van de risico’s en gevaren. Zorg er dus voor dat iedereen hiermee oefent. Je kan ook extra opleidingen aanbieden die dit voor jou kunnen realiseren. Regelmatig trainingen aanbieden en het gesprek erover aangaan zorgt ervoor dat de werknemers niet alleen beter omgaan met de persoonsgegevens van klanten, maar ook met hun eigen gegevens die ze regelmatig online delen.

Het is ook van belang om duidelijke beleidsregels en procedures op te stellen. Iedereen op de werkvloer moet namelijk weten wat ze moeten doen in het geval van nood. Het beleid omvat het verzamelen, opslaan, delen en verwijderen van gegevens. Zorg ervoor dat het beleid up-to-date is en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Zorg er ook voor dat je de werknemers aanmoedigt om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken en regelmatig te wijzigen. Implementeer ook tweefactorauthenticatie voor extra beveiliging en ga voor een versleuteling van persoonsgegevens. .

Begin vandaag nog

Het is van belang dat je zo snel mogelijk begint met de gegevens bescherming. Door direct te kijken naar de risico’s die jouw bedrijf loopt, kan je grote veranderingen aanbrengen en zorg je ervoor dat jouw bedrijf meer vertrouwen krijgt van klanten en je de gegevens te allen tijde goed beschermt.

Categorieën: Overig