Wat moet je weten over duurzame inzetbaarheid?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Verschillende bedrijven en websites, zoals bij johan.nl, laten merken hoeveel duurzame inzetbaarheid van belang is binnen bedrijven. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid dan precies? Nou, om het zo simpel mogelijk uit te leggen, duurzame inzetbaarheid heeft te maken met het bereiken van leef- en werkomstandigheden die mensen ondersteunen om gedurende een lang beroepsleven aan het werk te gaan en te blijven, op een gezonde manier natuurlijk. Werk moet worden getransformeerd om de factoren te elimineren die werknemers ontmoedigen of belemmeren om op de arbeidsmarkt te blijven of te komen. Maar, er moet ook rekening worden gehouden met individuele omstandigheden. Maar wat zijn de voordelen hiervan?

Voordelen van duurzame inzetbaarheid in bedrijven

Duurzame inzetbaarheid in bedrijven hebben dus oneindige voordelen. Maar wat zijn deze dan nou precies? Ten eerste kan het de productiviteit verhogen, de levering van grondstoffen op langere termijn veiligstellen, de betrekkingen tussen de overheid en de lokale bevolking verbeteren, merkwaarde opbouwen en dus ook helpen bij het werven en behouden van de beste teamleden, omdat zo blijven zij gezond op werk. Dit zorgt ook voor een ander voordeel, namelijk dat goede werknemers langer aan het werk blijven, zodat bedrijven niet op zoek hoeven te gaan naar meer mensen en daarvoor niet meer hoeven uit te geven. Hierdoor ondersteund dit ook voor duurzame inzetbaarheid op de lange termijn de groei van bedrijven. 

Hoe ziet er dan uit voor de toekomst?

Dit betekent alles voor de toekomst. Het komt allemaal neer op het feit dat banen duidelijk meer doen dan alleen inkomen opleveren. Het geeft gezinnen betere toegang tot voorzieningen zoals veilig water en betrouwbare energie, wat op zijn beurt tijd en geld vrijmaakt en de gezondheid en het onderwijs verbetert. In een virtueuze cirkel leidt dit tot een nieuwe generatie bekwame, goed opgeleide en ambitieuze jonge mensen, toegerust om te profiteren van nieuwe kansen. Het creëren van duurzame banen kan dus het leven van hele gemeenschappen veranderen. Dit maakt investeren in duurzame inzetbaarheid in banen een kosten-effectieve manier om een ​​positieve ontwikkeling impact op de lange termijn te realiseren.