Een RIS – Het zwarte goud onder het bier

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

De echte bierliefhebber kent hem natuurlijk wel, de karakteristieke RIS, ook wel bekend als de Russian Imperial Stout. Niet voor niets is dit één van de sterkere bieren in zijn soort. Deze Imperial stout kenmerkt zich door de donkere kleur en complexe smaken en geuren. Met een alcoholpercentage van tussen de 7,5 en 11 % zit deze stout wat aan de hoge kant. Uiteraard neemt dat niet weg dat het een prachtig biertje is om eens in de zoveel tijd te drinken. Wil jij nu ook je eigen biertje brouwen? Dat kan! Om je een idee te geven hoe het exact in z’n werk gaat, hebben we de stappen voor je op een rijtje gezet.

Schaf een bierbrouw pakket aan

Het brouwen van bier is een stuk gemakkelijker dan je wellicht zou verwachten. De meesten van ons kennen natuurlijk ook alleen de enorme brouwerijen in het land. Echter kun je ook met alleen een grote pan, helemaal zelf in je eigen keuken je favoriete biertje brouwen. Door een bierpakket van brouwpunt.nl aan te schaffen, kun je in principe direct aan de slag. Het enige wat wel van belang is, is dat je beschikt over een grote pan. De gemiddelde opbrengst van zo’n pakket is namelijk zo’n 6 liter bier. Dan is het wel prettig dat dit ook allemaal in die grote pan past. Zorg er daarom dus ook voor, dat je dit tijdig hebt geregeld en er niet pas achter komt vlak voordat je wilt gaan beginnen.

Wanneer is het bier klaar?

Uiteraard is je bier niet in een paar uur gebrouwen. Logisch, aangezien het een heel proces is wat eraan vooraf gaat. Neem er daarom dus ook rustig de tijd voor. Wanneer jij je eigen Russian Imperial Stout wilt gaan brouwen, dan moet je er toch zeker rekening mee houden dat dit zo’n 2 tot 4 weken kan duren. De meeste tijd gaat hem namelijk zitten in het feit dat je bier een tijdje moet gisten. Dit is een natuurlijk proces. Er vinden allerlei dingen plaats, die helaas niet kunnen worden versneld. Juist dit zorgt ervoor dat je bier zijn uiteindelijk smaak en aroma’s ontwikkeld. Wanneer dit klaar is, is het tijd om het bier in de flesjes te doen. Nadat dit is gebeurt, heb je nog even geduld nodig, alvorens je daadwerkelijk mag genieten van je eigen bier. Het bier dient namelijk nog even te rijpen op de fles, voor de finishing touch.

Categorieën: Overig