Alles wat je moet weten over hybride werken

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Wat is hybride werken eigenlijk? Het komt er eigenlijk op neer dat je een deel van het werk op kantoor doet en een deel thuiswerkt. De verhouding tussen beide vormen kan per medewerker verschillen. Soms kan dit 50/50 zijn. Het kan ook een kleinere verdeling zijn. Hybride werken is meer naar voren gekomen sinds de coronapandemie. Het verplichte thuiswerken is niet meer nodig, maar deels thuiswerken wordt nog altijd als aantrekkelijk gezien. Al is werken op kantoor ook nog aantrekkelijk. Een app voor het reserveren van een werkplek is dan wel handig.

Waarom kiezen voor hybride?

Er zijn veel mensen die de pluspunten van thuiswerken hebben ervaren. Het is gemakkelijker geworden om via digitale wegen met elkaar te communiceren en te werken. Veel mensen wilden al vaker thuiswerken, maar door de pandemie is ook duidelijk geworden dat dit gewoon goed mogelijk is. Hoewel de verplichting van thuiswerken niet meer bestaat, is het voor veel medewerkers en organisaties wel interessant om dit deels in stand te houden. Er zijn dan ook veel pluspunten, maar ook zijn er wat gevaren.

De pluspunten van hybride werken

Er zijn veel pluspunten te bedenken als het om hybride werken gaat. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van het verkeer en de reistijd. Ook is er minder kantoorruimte nodig. Het geeft je meer ruimte om je dag zelf in te delen. Ook is het een manier om rust te vinden en de mentale gezondheid te verbeteren. Thuiswerken kan ook voor goede focus zorgen. Daarnaast is het ook zo dat het heel gemakkelijk te verzorgen is, bijvoorbeeld met Reflex-online.com. Dit is een goede reden om hiervoor te kiezen.

De keerpunten van hybride werken

Er zijn ook gevaren bij het hybride werken. Dat is bijvoorbeeld zo dat je veel minder tijd met collega’s doorbrengt en dus ook geen binding meer met elkaar hebt. Dit kan de afstand vergroten en voor minder vertrouwen en teamgevoel zorgen. Dat is niet goed voor de organisatie. Ergens onderdeel van zijn kan voor mensen belangrijk zijn. Het gaat nu juist meer op zzp’ers die samenwerken lijken. Ook is het voor jonge starters op de arbeidsmarkt wat lastiger om thuis te werken. Ze hebben er de ruimte niet voor en ze krijgen minder begeleiding dan ze nodig zouden hebben. Ook werkt de thuisomgeving wat minder inspirerend. Het is dus wel belangrijk om goed te kijken naar een goede invulling van deze werkwijze.

Categorieën: Marketing