Waarom je een VCA cursus moet volgen

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Een VCA cursus is een goede manier om de veiligheid van werknemers te garanderen. Voor de meeste bedrijven staan de werknemers centraal om de primaire processen uit te voeren. Het is daarom belangrijk om het personeel zo goed mogelijk te beschermen en hun ruimte te bieden voor zelfontplooiing. Een VCA cursus kan jou helpen om de werknemers tijdens het werken te beschermen en nieuwe vaklieden aan te trekken. Op deze manier kunnen zelfs werknemers op risicovolle en gevaarlijke werkzaamheden op een veilige en gezonde manier bezig zijn.

Wat doet een VCA cursus?

Een VCA cursus is een middel om het bestuur bewust te maken van de gevaren van bepaalde werkzaamheden. Er wordt hierbij gekeken naar een goede voorbereiding van het werk zodat ongelukken zo goed mogelijk worden voorkomen. Je kunt hierbij denken aan het beheren van risico’s tijdens het werk. De VCA cursus leidt jou op om een betrouwbare en deskundige opdrachtgever te maken. Je wordt bewust van de bepaalde gevaren die een opdracht met zich mee kan nemen en zorgt ervoor dat er goed wordt omgegaan met deze gevaren. Bij VCA wordt er gelet op de kwaliteit van de werkomgeving. Dit betekent dat aandacht wordt besteed aan regelmatige inspecties van zowel het materiaal als het gereedschap waarmee personeel hun taken moeten verrichten. Ook moet er voor ieder project een VGM plan gemaakt worden waarin alle gevaren van een project staan en hoe deze worden voorkomen. Na het afleggen van de cursus kun je een diploma ontvangen waarmee je laat zien dat je aandacht besteedt aan de veiligheid van de werknemers.

Voordelen van een VCA cursus

Het grootste voordeel van VCA is natuurlijk dat het welzijn van de werknemers drastisch wordt verbeterd. Het effect is het grootst in bedrijven die vooral bezig zijn in risicovolle omgevingen zoals de bouw. Een VCA diploma is een tastbaar middel om te laten zien dat je de cursus hebt afgerond en bewust bent van de gevaren van het vak. Hierdoor zullen de werknemers niet alleen veiliger werken, maar zullen zij ook het gevoel hebben dat ze veilig hun werk kunnen verrichten. Dit laat ook aan potentiële werknemers zien dat dit een veilige omgeving is om in te werken. Hierdoor kun je makkelijker nieuwe talenten aantrekken die het team kunnen versterken met hun eigen expertise. Door bezig te zijn met VCA kun jij je ook onderscheiden van de concurrenten. Een tevreden en gezonde werknemer zal namelijk harder gaan werken en werk leveren van een hogere kwaliteit. Hierdoor kan een heel team een project sneller en beter uitvoeren dan de concurrenten. 

Voor wie is een VCA cursus bedoeld?

Niet voor ieder bedrijf is het nodig om een VCA cursus gedaan te hebben. VCA is vooral bedoeld voor bedrijven waar ongelukken ernstige gevolgen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld in kerncentrales waar kleine ongelukken catastrofaal kunnen worden. Andere gebieden waar dit belangrijk kan zijn is in de bouw, chemie, transport en andere arbeidsintensieve vakken. Afhankelijk van bepaalde factoren kun je kiezen voor een basis VCA opleiding of de VCA VOL module. 

Categorieën: Overig