Freelance opdrachten uitzoeken

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Je denkt er al even over na maar je wilt nu echt met freelance opdrachten gaan starten. Er komt veel bij kijken als je een startende ondernemer bent, maar met onderstaande tips krijg jij een vliegende start als freelancer.

Start gewoon met freelance opdrachten

Het is een schot voor open doel maar start gewoon met die freelance opdrachten. Het twijfelen en het eindeloos afwegen van de risico’s is logisch, maar achteraf zijn er weinig mensen die spijt hebben. Je kunt natuurlijk een middenweg zoeken en niet direct je vaste contract volledig opzeggen, maar kijken of het ernaast kan of dat je minder uren kan gaan werken. De grootste tip is wel om het gewoon te gaan doen en te gaan ondernemen, want alleen dan kun je er echt achter komen of dit het waard is.

Controleer wat er nodig is voordat je kunt beginnen met opdrachten, zoals eventuele vergunningen, benodigde bedrijfsmiddelen, inschrijving in de Kamer van Koophandel en belastingafdrachten op een later moment. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Lanceer eigen kanalen

Ongeacht hoe je aan je huidige opdrachten komt of dat er al een hele wachtlijst is, het is verstandig om eigen kanalen op te starten. Denk hierbij aan een LinkedIn-profiel, social mediakanalen en een website. Het online visitekaartje van jouw bedrijf kan meer freelance opdrachten trekken als men jou kan vinden en vooral ook jouw visie en missie kan beoordelen. Er hoeven geen duizenden berichten op met foto’s en filmpjes, maar het is wel fijn als je nieuwe opdrachtgever een beeld van je krijgt wie jij bent en of je geschikt bent voor de opdracht.

Freelance opdrachten = netwerken

Netwerken is een van de belangrijkste manieren om nieuwe opdrachten binnen te krijgen. Doordat mensen elkaar kennen en waarde hechten aan hun mening in combinatie met het vertrouwen, is het makkelijker om opdrachten te krijgen. Mond-op-mond-reclame is nog steeds de beste manier om jouw inkomsten te generen. Ga dus netwerken en waarschijnlijk komen er niet direct nieuwe opdrachten uit, maar zie het als een investering in de toekomst.

Bepaal je eigen uurtarief

Als starter met freelance opdrachten is een goed uurtarief ook van groot belang. Je moet rekening ermee houden dat je winst kan maken maar ook dat het uurtarief realistisch en marktconform is. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je ook nog belasting moet afdragen op een later moment. Je kunt er zelf voor kiezen om alles door te rekenen of je kijkt online via een rekentool. Om een goede berekening te maken heb je een combinatie nodig van afgesloten leningen, investeringen, manuren, bedrijfsmiddelen, marktwaarde, gemiddeld markttarief en de toegevoegde waarde voor de klant. Als je al deze punten samen neemt kun je een goed uurtarief bedenken voor jouw opdrachten zonder dat je tekort schiet.

Headfirst – Topopdrachten vragen om de beste professionals

Freelance opdrachten hebben is een hele onderneming maar geeft ontzettend veel vrijheid. Als startende freelancer zie je misschien nog meer beren op de weg dan voordelen, maar je kunt alleen oordelen als je het hebt geprobeerd.

Categorieën: Overig