Alles wat je moet weten over de RJ45 connector

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Ben je bezig met aansluiten, wijzigen of aanleggen van een van je netwerkapparaten dan is de kan groot dat je daar een RJ45 connector voor nodig hebt. Je kunt zo’n connector zien als de uiteinden van de klassieke ethernet kabels. Deze kabels worden over de gehele wereld gebruikt om de stekker in te pluggen in je computer of modem. Als je naar de huidige tijd kijkt dan is bijna elk apparaat dat op internet kan worden aangesloten voorzien van een RJ45 connector. Maar dat is niet alles wat deze connector in huis heeft en kan voor nog meer doeleinden gebruikt worden.

Wat houdt een RJ45 connecter precies in?

Een RJ45 connector wordt ook wel een UTP connector genoemd. Dit is het punt waar de kabel zijn signaal afgeeft. Juist via dit punt wordt de ethernet geleid. Overigens is de term UTP connector niet helemaal juist en vind je zowel UTP connectoren (niet afgeschermd) en FTP en S/FTP connectoren (wel afgeschermd). Kijk je naar het signaal dan is dat helemaal afhankelijk van de connector en de kabel die je gebruikt. Let op dat niet iedere kabel dezelfde dikte aders hebben.

Bij afgeschermde netwerkkabels altijd een afgeschermde netwerk connector gebruiken

Gebruik je afgeschermde netwerkkabels dan is het advies om altijd een afgeschermde netwerk connector te verwerken om de afscherming te behouden. Daarnaast zijn er UTP en S/FTP RJ45 connectoren te koop die van elkaar kunnen verschillen. Zo kun je denken aan een RJ45 connector met een inzetstuk of bijvoorbeeld doorsteek stekkers. Bij doorsteek stekkers kan de montage net iets anders zijn.

Hoe monteer je een RJ45 connector?

Het is duidelijk dat het soort connector wat je gebruik afgestemd moet zijn op het soort kabel dat je hebt. Een normale connector bestaat uit 8 klemmen van koper. Hier dient de kabel ingestopt te worden. Gebeurt dit op een goede manier dan is het mogelijk de klemmen in te drukken met een krimptang. De 8 klemmen drukken in de connector. Op deze manier is het mogelijk om via de anderen contact te maken met het internet.

Wat voor connector heb je nodig?

Het is van essentieel belang dat je een connector gebruikt dat past op je kabel. Geen kabel is hetzelfde en elk heeft andere eigenschappen. Dat vraagt daarom ook om een andere connector. Raadpleeg een specialist als je niet zeker weet welke connector bij jouw kabel past.

Zelf je connector monteren?

Specialisten raden het niet aan om zelf de connectors op de netwerkkabels te monteren. De reden is omdat alle 8 aders op de juiste volgorde te krijgen in je connector best moeilijk werk is. Als het netwerkkabel ook nog eens een extra bescherming heeft dan wordt het nog moeilijker. Het kan nooit zo perfect zijn zoals in de fabriek. Advies is om een patchkabel aan te schaffen waar de RJ45 connectoren al op zitten. Op deze manier heb je het beste, veiligste en betrouwbaarste verbinding.

Categorieën: Overig