Je ICT omgeving beschermen? Zo doe je dat!

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

In het nieuws verschijnen regelmatig berichten over bedrijven die ICT problemen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer bij hun data komen of de server ligt er urenlang uit. Dergelijke ICT problemen kunnen grote consequenties hebben. Daarom is het belangrijk om je ICT omgeving goed te beschermen. Hoe je dat doet vertellen we je in dit artikel.

Werk met een virusscanner

En nee, niet met een gratis variant. Ook Windows Defender biedt onvoldoende bescherming tegen virussen. Investeer daarom in goede antivirus software en zorg dat updates tijdig worden doorgevoerd, zodat de scanner is opgewassen tegen nieuwe bedreigingen.

Werk je met een eigen server? Zorg er dan ook voor dat de server goed is beveiligd. Weet je niet hoe je dat moet doen? Besteed serverbeheer dan uit.

Bewust e-mailen

Dagelijks brengen we veel tijd door met het e-mailen naar elkaar. En daar spelen criminelen goed op in. Bijvoorbeeld met een virus dat via een e-mail op je computer geïnstalleerd wordt. Iedereen kent ze wel, de e-mailtjes van banken waarbij er wordt gevraagd om op een linkje te klikken.

Het zal je misschien verbazen, maar op dit soort linkjes wordt helaas nog vaak geklikt. En als je het niet zelf doet, dan doet een collega het wel. Bovendien worden de e-mails steeds beter, waardoor het lastiger wordt om op tijd het gevaar op te merken.

Wat in ieder geval van belang is om problemen te voorkomen, is dat je spamfilter goed functioneert en dat er in de organisatie voldoende aandacht wordt besteed aan het veilig gebruik van e-mail.

Beveilig je pc met een sterk wachtwoord

Helaas komt het nog vaak voor dat mensen hun computer onvoldoende beveiligen. Bijvoorbeeld door geen wachtwoord in te stellen. Op die manier maak je het criminelen wel heel makkelijk om bij je bestanden te komen. Zorg daarom altijd dat je pc met een sterk wachtwoord is beveiligd.

Twee-staps-verificatie

Om het gebruik van systemen nog veiliger te maken is het aan te raden om twee-staps-verificatie te gebruiken. Hiermee creëer je een extra beveiligingslaag als je wachtwoord onverhoopt door de verkeerde persoon wordt achterhaald. Goed om te weten: ook cloud omgevingen, zoals Office 365, bieden de mogelijkheid om twee-staps-verificatie in te stellen.

Gebruik een password manager

Doordat we tegenwoordig enorm veel wachtwoorden nodig hebben om overal bij te kunnen, kan het beheren van wachtwoorden een lastige bezigheid zijn. Gelukkig biedt een pass word manager uitkomst. Een pass word manager kun je zien als een online kluis waarin al jouw wachtwoorden opgeslagen staan. Je kunt vervolgens met één wachtwoord toegang krijgen tot alle wachtwoorden.

Gezond verstand  

Dit is toch wel de meest lastige tip om te implementeren. Als je voor jezelf werkt is het nog te doen, maar wanneer je een bedrijf hebt met veel personeelsleden kan het gebruik van gezond verstand soms een behoorlijke uitdaging zijn. Met gezond verstand bedoelen we natuurlijk dat je op een verantwoorde manier omgaat met de data voor het bedrijf waarvoor je werkt. Dus dat begint al met dat je nooit je pc open laat staan als je je werkplek verlaat. En dat je überhaupt niet je laptop onbeheerd achterlaat als je buiten de deur werkt.

Het klinkt allemaal zo logisch. Maar toch gaat het in de praktijk nog vaak fout. Alle nieuwsberichten van gevoelige data die onbedoeld op straat is gezet zijn hier het bewijs van.

Besteed de beveiliging van je ICT omgeving uit

De beveiliging van je ICT omgeving is een serieuze zaak die om een gedegen aanpak vraagt. Een aanpak die ICT professionals als geen ander beheersen. Ga dus niet zelf het wiel uitvinden, maar besteed de beveiliging van je ICT aan een professionele ICT partij uit.

Categorieën: Marketing