Alles over veiligheid op de werkvloer

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Belangrijk is dus ook dat je regelmatig controleert of er met veilig gereedschap gewerkt wordt. Bij een schildersbedrijf is het bijvoorbeeld belangrijk dat er geen gammele ladders gebruikt worden. Soms kan een simpele oplossing bepaalde werkzaamheden al veel veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan een emmer met deksel, zodat vloeistoffen niet kunnen lekken. Wil je meer weten over veiligheid op de werkvloer? Lees dan verder!

Werkkleding en gereedschap

Degelijk gereedschap is zeer belangrijk. Dat geldt echter ook voor werkkleding. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld belangrijk dat men beschermende werkkleding draagt. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen, die ernstig letsel kunnen voorkomen als iemand zwaar materiaal op zijn tenen laat vallen. In de bouwsector is het ook belangrijk om een helm te dragen op plekken waar gebouwd wordt.

De juiste kennis in huis

Belangrijk is niet alleen dat personeel gebruik maakt van het juiste gereedschap, maar daarnaast moet er ook altijd iemand zijn die weet hoe hij moet handelen bij ongelukken op de werkvloer. Je moet dus ook een bedrijfshulpverlener op de werkvloer hebben. Mogelijk moet je personeel dus ook een BHV cursus laten volgen om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn. Daarnaast moeten gevaarlijke situaties tijdig herkend worden. Belangrijk is dus ook dat er mensen aanwezig zijn die in staat zijn om toezicht te houden op de werkzaamheden.

Behalve dat er altijd een BHV’er aanwezig moet zijn, moet al het personeel ook over voldoende kennis beschikken. Moet iemand een machine bedienen die bij verkeerd gebruik gevaarlijk kan zijn? Dan is het van belang dat dit personeelslid hier ook voor opgeleid wordt.

Het afsluiten van een verzekering

Belangrijk is ook dat je als bedrijf niet zomaar voor alle kosten opdraait als er een keer wat gebeurt. Om dat te voorkomen kun je een verzekering afsluiten. In sommige gevallen is een ZZP’er zelfs verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zelfs als je niet verplicht bent om een verzekering af te sluiten, is het een goed idee om dit alsnog te doen. Een klein ongeluk kan namelijk al veel kosten met zich meebrengen.

Per branche zijn er grote verschillen

De veiligheidsmaatregelen die binnen een bedrijf genomen moeten worden, zijn onder meer afhankelijk van de branche. Van een emmer met deksel tot aan een alarmknop, veiligheidsmaatregelen kunnen enorm van elkaar verschillen. Terwijl het binnen de bouwbranche belangrijk is om een helm en werkschoenen te dragen, zijn in een winkel weer hele andere zaken van belang. Winkelpersoneel moet bijvoorbeeld weten hoe er gereageerd moet worden in dreigende situaties.

Laat je informeren door een specialist

Ben jij benieuwd hoe je veiliger kunt werken binnen een organisatie? Dan is het geen slecht idee om eens een specialist te benaderen. Een specialist kan controleren of alles volgens de regels verloopt en of er een mogelijkheid is om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Welke specialist je het best van dienst kan zijn, is afhankelijk van de branche waarin je actief bent en ook van het type veiligheid waar je meer over wilt weten.

Categorieën: Overig