Wat is een lening oversluiten?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Een lening die je aangaat om je huidige lening terug te betalen door geld te lenen bij een nieuwe kredietverstrekker(s). Waardoor je nog maar één lening bij de nieuwe kredietverstrekker hebt. Dat is hoe een lening oversluiten werkt in de praktijk:

  1. Je krijgt een nieuwe lening en geeft aan welke lening(en) je wil oversluiten.
  2. Je vorige lening wordt afbetaald door je nieuwe kredietverstrekker(s)
  3. Het maandelijkse rente- en aflossingsschema van je nieuwe verstrekker

Waarom een lening oversluiten?

De rentetarieven zijn op een historisch dieptepunt en de meeste banken hebben hun voorwaarden herzien. Zelfs als je veel schulden heeft, kan het voordelig zijn om ze over te dragen en te combineren tot één. Omdat de rente op kleinere leningen hoger is dan de rente op een enkele grote lening, profiteer je van lagere maandlasten. Je hebt ook een beter totaalbeeld. Door je schuld regelmatig te onderzoeken en eventueel te verplaatsen, kan je maandelijks besparen.

Wat zijn de voordelen van leningen oversluiten?

Het grote voordeel van het oversluiten van een lening is de kostenbesparing. Oversluiten kan je veel geld besparen als de nieuwe kredietverstrekker een lagere rente biedt dan je huidige lening(en). Je kan ook kiezen voor een kortere looptijd om sneller uit de schulden te komen en voor een kortere tijd rente te betalen. Tot slot is het voordeel dat wanneer je meerdere leningen overdraagt, je nog maar één lening overhoudt. Het is heel duidelijk!

Als je een nieuwe lening aangaat om je oude af te betalen, bepaalt de nieuwe kredietverstrekker of je het gewenste bedrag kunt lenen. Elk jaar worden de beperkingen voor het maximale bedrag dat je mag lenen op basis van je inkomen en vaste lasten strenger. Hierdoor is het denkbaar dat je nu niet zoveel kunt lenen als een paar jaar geleden.

Vrijwel elke vorm van lening kan worden overgedragen, waaronder:

  • Rood staan op je betaalrekening
  • Persoonlijke lening
  • Creditcardschulden
  • Doorlopend krediet
  • Postorderkredieten

Onderhandse leningen, zoals die van familie of vrienden, kunnen niet worden overgesloten.

Hoeveel bespaar ik door mijn leningen over te sluiten?

Omdat de rentetarieven de afgelopen jaren zo hoog zijn geweest, is de kans groot dat je aanzienlijk minder betaalt voor een nieuwe lening dan voor je oude.  De rente en maandlasten van je huidige lening(en) en de rente en maandlasten van de nieuwe lening die je aangaat, bepalen hoeveel je verdient.

Op de website van Findio lees je meer over dit onderwerp.

Categorieën: Financiën