Zo voorkom je vermoeide en/of droge ogen op kantoor

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Heb jij wel eens last van droge ogen wanneer je op kantoor werkt? Dit kan door verschillende oorzaken komen. Zo kan het simpelweg zijn dat jouw ogen uit zichzelf minder traanvocht aanmaken, maar het kan ook komen door omgevingsinvloeden. Vaak is de lucht op kantoren vrij droog en staren mensen op kantoor vaak erg lang naar beeldschermen. Herken je dit? Wanneer je lang naar een beeldscherm staart, kan het regelmatig voorkomen dat je jouw ogen wijder opent dan normaal en dat je hierbij minder knippert. Dit leidt ertoe dat het traanvocht in je ogen sneller gaat verdampen, wat kan leiden tot een droger gevoel aan de ogen. Het kan tijdelijk zijn, maar het kan ook leiden tot een aandoening die ervoor zorgt dat je ogen steeds minder traanvocht gaan produceren. Deze aandoening heet keratoconjunctivitis sicca. Het is dus erg belangrijk dat je ervoor probeert te zorgen dat jouw ogen op kantoor niet té droog gaan worden. In dit artikel geven we jou een aantal tips die je hierbij gaan helpen.

Het 20-20-20 systeem

Wanneer je ogen de hele dag moeten focussen op een beeldscherm, kan de spier die je ogen deze focus helpt behouden erg vermoeid raken. Daardoor kan het je ogen wat te veel gaan worden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je de spier af en toe ontspant. Dit doe je door het zogenaamde 20-20-20 systeem: om de 20 minuten kijk je 20 seconden lang naar een plek die zo’n 20 voet (dat is ongeveer zes meter) van je af ligt. Hierdoor kunnen je ogen zich uiteindelijk een stuk langer focussen op het scherm.

Ga voor zuurstof doorlatende (dag)lenzen

Draag je daglenzen? Dan hebben jouw ogen het nog eens extra zwaar wanneer je op kantoor werkt. Dit komt doordat je lenzen het traanvocht opzuigen, waardoor je nog sneller last krijgt van droge ogen. Ook zorgt de droge lucht in de kantoorruimte ervoor dat je hier nóg meer last kunt hebben als je je lenzen draagt. Dit laatste leidt tot nog drogere en meer geïrriteerde ogen. Als je jouw lenzen op kantoor wil of moet blijven gebruiken, kun je daarom je reguliere lenzen het beste vervangen door zuurstof doorlatende lenzen. Deze lenzen moet je wel iedere dag vervangen en drogen dus minder uit dan week- of maandlenzen, zodat je ogen minder snel geïrriteerd zullen raken.

Blijf uit de buurt van de airconditioning en/of de verwarming

Een ander voorbeeld van een oorzaak van jouw droge en/of vermoeide ogen, is de lucht die binnen de kantoorruimte stroomt. Wanneer de airconditioning bijvoorbeeld aan staat, leidt dit tot een droge en koude stroom van lucht die ook langs jouw ogen kan gaan bewegen. Zo zullen je ogen uit gaan drogen. Daarnaast kan de warme lucht die van de verwarming af komt, ook leiden tot een snellere verdamping van het traanvocht in je ogen. Daarom kan het je enorm helpen om te kiezen voor een werkplek die niet in de buurt is van de airconditioning en de verwarming.

Oogdruppels meenemen

Heb je ondanks deze tips toch nog last van geïrriteerde en/of droge ogen? Dan kun je je ogen altijd een handje helpen. Je kunt oogdruppels aanschaffen die, indien nodig, geschikt zijn om te combineren met je (dag)lenzen. Wanneer je ervoor zorgt dat je de oogdruppels altijd bij je hebt en kunt gebruiken wanneer je last krijgt van je ogen, zullen ze je ogen direct verlichten en je een fijner gevoel geven. Denk er wel aan om ook papieren zakdoekjes mee te nemen. Er kan namelijk na het aanbrengen van de oogdruppels ook wat vocht uit je ogen druppelen wanneer je met je ogen knippert.