Dit moet je weten over zakelijk PMD-afval scheiden

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

PMD staat dan ook voor verpakkingsmaterialen van kunststof, metaal/blik en drankkartons. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn alle kunststoffen toegestaan, maar helaas is dit niet eenvoudig. Het gaat namelijk alleen om verpakkingsmaterialen en alle andere kunststoffen gaan niet mee in de PMD container. Zoek je een afvalcontainer voor kunststof verpakkingsmaterialen, metaal, blik en drankkartons? Dan kun je de PMD container van Milieu Service Nederland huren voor al het PMD bedrijfsafval!

De reden om zakelijk PMD afval te verminderen

De veelvoorkomende ‘plastic baaien’ is het resultaat van ons gebruik van grote hoeveelheden plastic. Dit veroorzaakte ernstige vervuiling. Stelt je eens voor: hoeveel van alle artikelen die je dagelijks consumeert en gebruikt, zijn verpakt in plastic, metalen of drankverpakkingen? Wat is de totale hoeveelheid afval in je bedrijfs- of kantooromgeving? Twintig procent van ons afval bestaat uit plastic of ander soort verpakkingen. Nederlanders openen gemiddeld zeven verpakte producten per dag. Daarom kunnen we stellen dat verpakkingsafval heel gewoon is, zowel thuis als in het bedrijf. De verpakkingsafvalstroom noemen we PMD. Het goede nieuws is: door deze afvalstroom goed te scheiden van andere afvalstromen is er nog veel milieuwinst te behalen.

Wat kun je doen met plastic dat geen verpakkingsmateriaal is?

Geef plastic voorwerpen zoals kantoorartikelen, tupperware bakjes en tuinstoelen een tweede leven. Breng ze naar een kringloopwinkel of kijk of er een “gratis ophaling” Facebook-pagina bij jou in de buurt is. Je kunt ook niet-verpakkende kunststoffen naar het recyclingcentrum in je gemeente brengen, in veel gevallen is dit gratis. Bij grote hoeveelheden is het verstandig om een hiervoor een rolcontainer van MilieuServiceNederland te huren.

Voordelen scheiden van PMD-afval voor bedrijven

Veel verpakkingen worden intern gebruikt door het MKB. Dit is allemaal verpakt in plastic of metaal. Zoals we allemaal weten, is het sorteren van afval gunstiger voor het milieu. Bovendien levert het voor veel bedrijven vaak kostenbesparingen op. De bekende stromen die al langer binnen het bedrijf gescheiden zijn, zijn GFT, textiel en papier/karton. Gelukkig wordt het scheiden van PMD-afval steeds gebruikelijker vanwege de overduidelijke negatieve impact van verpakkingsafval op het milieu. Maar verpakkingen hebben ook voordelen: voedsel is goed te vervoeren en langer houdbaar. Dit kan daarom onnodige voedselverspilling voorkomen.

Categorieën: Overig