Zo begin je met beleggen

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Als je maandelijks geld overhoudt, dan kan het interessant zijn om te gaan beleggen. Op je spaarrekening levert het geld namelijk niks op en met een goede belegging kun je hoge rendementen behalen. Wel is het belangrijk dat je op de juiste manier te werk gaat en rekening houdt met alle risico’s die het met zich meebrengt. In dit artikel beschrijven we de risico’s van beleggen en geven we enkele tips hoe jij de risico’s voor jezelf zo klein mogelijk kunt houden.

Wat zijn de risico’s van beleggen

Veel mensen besluiten van de ene op de andere dag om te starten met beleggen. Zij kiezen een bedrijf uit dat al een langere periode een stabiele omzet draait en leggen daar een bepaald vermogen op in. Er wordt hierbij vaak gedacht dat de waarde van de aandelen alleen maar kan stijgen, maar dat is niet zo. Als je namelijk wed op het verkeerde paard, dan kun je een groot gedeelte van je inleg in een korte periode kwijt raken. Het is daarom ook niet verstandig om al je spaargeld te beleggen.

Koop meerdere soorten aandelen

Als je geld wilt beleggen en zekerder wilt zijn van een positief rendement, dan is het zeer aan te raden om van verschillende bedrijven aandelen te kopen. Mocht het bij één bedrijf dan wat minder gaan, dan ben je niet direct een groot gedeelte van je vermogen kwijt. Je spreidt het risico en op de lange termijn is dat het gunstigst.

Houd voldoende geld op je spaarrekening

Om te voorkomen dat je afhankelijk bent van de beurs, is het belangrijk dat je geld op je spaarrekening laat staan. Mocht het even wat minder gaan met de beurs en er op dat moment ook nog wat in huis kapot gaan, dan hoef je jouw aandelen niet op een verkeerd moment te verkopen.

Beleg in edelmetalen

Als je rendement wilt behalen op je vermogen dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar edelmetalen. Zo kan bijvoorbeeld beleggen in goud een zeer goede investering zijn. Goud is de afgelopen jaren namelijk bijna alleen maar in waarde gestegen en de verwachting is dat dit de komende tijd ook zo blijft. Als je van plan bent om te investeren in goud, dan is het wel belangrijk dat je op het juiste moment in de markt stapt. Verdiep je daarom vooraf goed in hoe beleggen precies werkt en voorkom een beginnersfout.

Kijk of indexbeleggen iets voor jou is?

Als je het risico wilt spreiden, dan kun je eventueel ook kiezen voor indexbeleggen. Hierbij beleg je als het ware geld in verschillende aandelen. Echter, het voordeel van indexbeleggen is dat je alleen een bepaalde index hoeft te kopen. Als de waarde van de index stijgt, dan profiteert jij daarvan mee. Indexbeleggen is dan ook erg populair onder mensen die zelf niet veel tijd hebben om de gehele markt te onderzoeken. Let er bij indexbeleggen wel op dat je kiest voor groep bedrijven waar je zelf ook echt in geloofd.

Categorieën: Investeren