Wil je wifi aanleggen in een groot pand? Let op de infrastructuur!

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Dit artikel gaat over wifi oplossingen voor een groot pand. Waar moet je dan op letten. Een goede infrastructuur als fundament. Hoe kan een grote afstand draadloos worden overbrugd. Dat kan met een point-to-point verbinding.

Wat is wifi

Een kort antwoord op de vraag wat wifi is, is draadloos ethernet. Functioneel geeft wifi draadloze toegang tot een lokaal internet. Ethernet is ontwikkeld voor toepassing in bekabelde lokale netwerken, bijvoorbeeld in een bedrijfsgebouw. Een lokaal internet gebruikt Ethernet.

Infrastructuur

Wifi is voor draadloze toegang vanaf een elektronisch apparaat, zoals een laptop, via een zogenoemd toegangspunt tot een lokaal internet. Wifi is dus niet voor de gegevensuitwisseling tussen netwerkcomponenten onderling. Daar worden in principe kabels voor gebruikt. Wifi heeft een beperkt bereik en alleen daarmee kan je geen internettoegang in een groot gebouw bieden. De toegangspunten vormen als het ware een schil om een lokaal bekabeld internet heen. Bij het vormgeven van die kern, zal je ervan uit moeten gaan, dat die samen met de schil van toegangspunten het hele gebouw wifi moet bieden.

Netwerkcomponenten

Je kunt een lokaal internet opbouwen met de volgende componenten:

 • Router
  Een router is nodig tussen twee netwerken. Om een lokaal internet aan te sluiten op het externe publieke internet, is zo’n router nodig.
 • Switch
  Op een switch worden apparaten middels kabels aangesloten. Dat kunnen andere switches, gebruikersapparaten, zoals computers en printers, wifi toegangspunten en de router zijn. De switch zorgt er dan voor dat de aangesloten apparaten onderling gegevens kunnen uitwisselen. Je kunt met de switches diverse topologie maken: serie, ster, lijn en ring, en combinaties. Er zijn daarom vele wifi oplossingen mogelijk. Je zult wel rekening dienen te houden met het bereik van ethernetkabels.
 • Toegangspunten
  De toegangspunten zijn al aan de orde gekomen. Zij zorgen ervoor dat apparaten via wifi een verbinding kunnen krijgen met het lokale internet. Een toegangspunt kan ook poorten hebben voor kabelaansluitingen. Dat maakt het aantal wifi oplossingen nog groter.
 • Point-to-point
  Als je voor een lange verbinding geen kabel kan of wilt gebruiken, dan kan je een draadloze point-to-point verbinding maken met zogenoemde bundels.
 • Managementsysteem
  Voor een groter netwerk is het zinvol, als je het functioneren vanuit een centraal punt kan monitoren met een netwerkmanagementsysteem en ermee ook problemen snel kunnen lokaliseren en verhelpen.
Categorieën: Marketing

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *