De veiligheid van personeel garanderen

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Het is een van de belangrijkste zaken wanneer er (weer) massaal op kantoor gewerkt wordt. Brandveiligheid! Het is namelijk noodzakelijk om hier goed over na te denken en plannen over te maken, het gaat immers om de veiligheid van het personeel. In veel gevallen kunnen branden op de werkvloer worden voorkomen, door bijvoorbeeld goede rookmelders te installeren of duidelijke afspraken met elkaar te maken. Hoe jij ervoor kan zorgen dat er bij jullie op werk een goed brandpreventieplan op tafel ligt, leggen wij je hieronder graag uit.

Adequaat handelen

Goede brandalarmen kunnen ervoor zorgen dat iedereen ruim optijd gealarmeerd wordt wanneer er brand uitbreekt. Zorg dan ook dat je hier snel en goed op reageert. Goede rookmelders zorgen er namelijk voor dat je niet achter de feiten aan hoeft te lopen, maar juist voor de zaken uit kan lopen. Breng zo snel mogelijk al het personeel in veiligheid en kijk of je het verder verspreiden van de brand nog kan voorkomen. Hierdoor kan grote schade wellicht voorkomen worden. Het is dan dus wel van belang dat de rookmelders om de maand getest worden, zodat jij er optijd bij kan zijn. Daarnaast is het ook verstandig om voldoende middelen hebt om de verspreiding van het vuur te voorkomen, door middel van brandblussers en blusdekens.

Nette werkplekken

Een rommeltje geeft niet alleen een onrustige uitstraling aan je kantoor, ook kan het bijvoorbeeld de doorgang naar de noodtrap of brandtrap versperren. Hiernaast zou het ook de brand aan kunnen wakkeren; dienen als brandstof. Het is daarom uitermate belangrijk om de rommel op werkplekken zoveel mogelijk te beperken. Voor de veiligheid van jezelf en het personeel.

Een duidelijk plan

Om zeker te zijn van zo min mogelijk paniek wanneer er brand uitbreekt, is een duidelijk protocol noodzakelijk. Geef mensen een rol die ze uit moeten voeren en oefen dit eens in de zoveel tijd. Zodat het niet neerkomt op improviseren wanneer het zover komt. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren.

Alleen roken op toegestane plekken

Roken mag nooit plaatsvinden op plekken waar chemicaliën worden opgeslagen of in opbergruimtes. Dit soort plekken zijn veel te gevoelig om vlam te vatten. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt, maak hier dus duidelijke afspraken over en communiceer deze duidelijk.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *