Tips voor een overtuigende presentatie

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Presenteren is niet voor iedereen even makkelijk. De een schudt een presentatie zo uit zijn mouw terwijl de ander wekenlang bezig is met de voorbereiding en is zenuwachtig zodra hij het podium op moet en alle ogen op hem gericht zijn. Toch is het voor iedereen mogelijk om een goede presentatie neer te zetten. Er zijn een hoop presentatietechnieken die je kunt toepassen om toch een overtuigende presentatie te geven. 

Hou het kort en krachtig

Presenteer je een nieuw product op een zakelijk evenement? Vertel tijdens je presentatie niet teveel en focus niet op de details waar je publiek waarschijnlijk niets vanaf weet. Scheid dus de hoofdzaken van de bijzaken. Gebruik je sheets, maak dan korte opsommingen van de hoofdpunten die je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je de belangrijkste punten van je presentatie een aantal keren naar voren komen. Zo kan het publiek ze beter onthouden.

Overtuig

Zorg ervoor dat je goede argumenten gebruikt om je presentatie overtuigend te maken. Zorg ervoor dat je niet twijfelt en jezelf niet tegenspreekt tijdens je presentatie. Kom je twijfelend over dan is je publiek dat ook en krijg je allerlei lastige vragen aan het eind. Vind je het lastig om overtuigend over te komen? Denk dan eens aan het volgen van een presentatietraining.

Maak je presentatie persoonlijk

Persoonlijke ervaringen trekken de aandacht van je publiek en maken je verhaal herkenbaar. Een persoonlijk verhaal is leuk om naar te luisteren. Je verhaal onderbouwen met persoonlijke ervaringen en voorbeelden komt betrouwbaar over. Het laat zien dat je in staat bent oplossingen te bedenken voor een bepaald probleem. Daarnaast kan je publiek er iets van leren. Een persoonlijke ervaring is altijd een goed idee om op te nemen in je presentatie.

Lees niet van een blaadje, maar gebruik lichaamstaal

 Gebruik je handen om je presentatie inspirerend te maken. Door lichaamstaal te gebruiken kun je je verhaal tot leven wekken. Illustreer je verhaal met je handen. Op het moment dat je je handen niet gebruikt als spreekinstrument kun je ze in een rustpositie voor je onderbuik houden. Maak tijdens de presentatie oogcontact met je publiek. Kijk niet mee op je presentatiesheet. Zorg dat je lichaam en je gezicht altijd zo veel mogelijk naar het publiek gericht zijn als je spreekt.

Presentatietraining

Lukt het je maar niet om een goede presentatie te geven? Meld je dan aan voor een presentatietraining om je presentatievaardigheden te verbeteren. Tijdens een presentatietraining leer je een heldere en overtuigende presentatie te geven. Je oefent veel in de praktijk en krijgt individuele tips. Via depresenteerschool.nl kun je verschillende presentatietrainingen die zich richten op verschillende onderdelen van presenteren.


Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *