Hoe belangrijk zijn de algemene voorwaarden van jouw bedrijf?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Voor alle bedrijven geldt dat het sterk wordt aangeraden om zogenaamde algemene voorwaarden te laten opstellen. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht is het echter helemaal niet juist dat dergelijke voorwaarden wettelijk zijn verplicht. Het ontbreken van zo’n wettelijke verplichting zorgt er echter niet voor dat het belang van deze voorwaarden minder is, in tegendeel. Bedrijven die ervoor kiezen om dergelijke voorwaarden niet te laten opmaken kunnen dan ook in de praktijk met allerhande vervelende risico’s worden geconfronteerd. Wil jij ook graag ontdekken hoe belangrijk de algemene voorwaarden voor jouw bedrijf nu echt zijn? Lees dan vooral snel verder!

Algemene voordelen zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijf 

In eerste instantie is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat algemene voorwaarden heel wat vervelende risico’s voor jouw bedrijf kunnen helpen voorkomen. We staan er vaak niet bij stil, maar ondernemingen worden vandaag de dag niet zelden geconfronteerd met vervelende claims waar ze eigenlijk helemaal geen schuld aan hebben. Dergelijke claims zijn vervelend omdat ze zomaar het voortbestaan van een bedrijf kunnen bedreigen. Door gebruik te maken van algemene voorwaarden zal je kunnen vaststellen dat je altijd over een juridische basis beschikt waar je op terug kan vallen. Zie het eigenlijk als een soort van overeenkomst die geldt voor iedereen die klant wordt bij jouw bedrijf. Het mag dan ook duidelijk zijn, het laten opmaken van algemene voorwaarden voor je bedrijf is absoluut iets waar je bij stil zal willen blijven staan. 

Zelf algemene voorwaarden opstellen of niet?

Dat algemene voorwaarden zeer belangrijk zijn mag inmiddels wel duidelijk zijn. De volgende vraag die vaak door bedrijven wordt gesteld is of ze deze voorwaarden zelf kunnen opmaken of ze de opmaak daarvan beter kunnen uitbesteden aan een expert. In principe zou het mogelijk kunnen zijn voor jou om de voorwaarden zelf op te maken. Dit gezegd hebbende is het zo dat dit in de praktijk vaak niet de beste keuze is. In het merendeel van de gevallen worden de voorwaarden dan gebaseerd op voorbeelden die op het internet zijn terug te vinden. Dat is een mogelijkheid, maar vaak niet interessant. Voor deze voorwaarden geldt namelijk dat ze net interessant zijn omdat ze aansluiten op de behoeftes en de sector waarin jouw onderneming actief is. 

Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt.

Omwille van bovenstaande redenen is het dan ook eigenlijk vooral aan te raden om de algemene voorwaarden voor je bedrijf te laten opstellen door een jurist. Zij weten precies wat de inhoud van deze voorwaarden voor jou moet zijn. Bovendien weten ze ook waar de valkuilen zitten. Het is namelijk zo dat je niet zomaar alles in algemene voorwaarden kan laten opnemen wat je wil, integendeel. Eén verkeerde bepaling kan er zomaar voor zorgen dat de inhoud van je algemene voorwaarden voor bijvoorbeeld een rechtbank teniet kan worden gedaan. Omwille van deze reden is het echt van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de inhoud volledig strookt met de wetgeving. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij ook graag AV laten opstellen? Dan is daarvoor een beroep doen op een gespecialiseerde jurist altijd de beste keuze.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *