Hoe kan je veilig surfen op het internet met je werklaptop?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Wanneer je aan het werk bent op je werklaptop, zal je hier en daar wel eens momenten hebben dat je even wat moet opzoeken op het internet. Dit kan iets zijn wat te maken heeft met het werk, of je wilt in je pauze graag even het nieuws lezen. Het is belangrijk dat je dit veilig kunt doen. Dit omdat je wellicht gevoelige informatie op de werklaptop hebt staan.

Hoe bescherm je je werklaptop optimaal?

De criminaliteit op het internet neemt steeds verder toe. Het is daarom van groot belang dat je je laptop hier optimaal tegen beschermd. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je laptop goed te beschermen. Met deze bescherming bedoelen we natuurlijk niet het gebruik van een hoes. Het gaat hier om het beschermen van programma’s en informatie die op de laptop staat. 

Een goed voorbeeld is het gebruiken van een virusscanner. Deze virusscanner is er in veel verschillende soorten, en is zeker niet overbodig tegenwoordig. Wanneer er geen virusscanner op je laptop zit, kan er binnen 12 minuten een virus op zitten wanneer de laptop verbinding maakt met het internet. 

Elke dag komen er nieuwe virussen bij, deze virussen worden steeds minder goed herkenbaar. Zorg er daarom altijd voor dat de virusscanner die je hebt up to date is. Tegenwoordig is een goede virusscanner gratis te downloaden.

Hoe kun je veilig internetten?

Wanneer je laptop veilig is, is de volgende stap veilig internetten. Het eerste, maar erg belangrijke punt, is simpelweg niemand te vertrouwen binnen jouw netwerk. Het kan maar zo zijn dat de personen waarmee jij dagelijks contact hebt, wel een virus hebben. Bijvoorbeeld op hun mail. Op het moment dat zij jou een mailtje sturen, kan het zijn dat dit eigenlijk van een hacker afkomstig is. Let daarom goed op de linkjes die je toegestuurd krijgt.  Het bericht bij deze link is vaak erg geloofwaardig, maar niets is minder waar. Neem altijd telefonisch contact op met de desbetreffende persoon wanneer je twijfels hebt over het bericht. 

Zorgen voor een goede firewall is ook heel belangrijk. Deze firewall is een soort poort naar jouw laptop. Deze firewall controleert alles wat toegang probeert te krijgen tot jouw laptop of netwerk. Ook alles wat vanaf jouw laptop wordt verzonden wordt gecontroleerd. Alles wat deze firewall niet vertrouwt, zal worden tegengehouden.

Wat is SSH?

De afkorting SSH staat voor: Secure Shell. SSH is een hulpmiddel waarmee op een versleutelde manier, op een andere computer of server commando’s uitgevoerd kunnen worden. Het gebruik van deze software is erg veilig. Dat komt omdat de data die via de verbinding wordt verstuurd is versleuteld. Hierdoor is het onmogelijk om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen. Wanneer er mensen op het netwerk proberen in te loggen die hiervoor niet bevoegd zijn, zullen deze geweigerd worden. 

Wanneer je gebruik wilt maken van SSH zul je eerst de SSH-cliënt moeten downloaden via Windows. Wanneer dit gelukt is kun je een wachtwoord aanmaken waarmee je kunt inloggen. Vervolgens kun je contact zoeken met andere servers of andere computers. Het is hierbij wel belangrijk dat de server die je gebruikt SSH ondersteunt.

Categorieën: Zakelijke musthaves

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *