Hoe factoring jou als zzp’er kan helpen

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Bij het ondernemerschap hoort een administratie. Facturen opmaken, facturen uitsturen en het debiteurenbeheer zijn hier een groot onderdeel van. Nu is de administratie vaak niet de meest favoriete bezigheid van een ondernemer. Jij, als zzp’er, wilt je focussen op je core business. Factoring biedt hierbij een helpende hand. 

Wat is factoring?

Maar, wat is factoring dan eigenlijk? Simpel gezegd zorgt factoring ervoor dat jouw facturen binnen een aantal uur wordt uitbetaald. De meeste factoringbedrijven betalen facturen binnen 24 uur uit, ongeacht de betalingstermijn van de factuur. Dus als de afgesproken betalingstermijn met je opdrachtgever bijvoorbeeld 30 dagen is hoef je hier door factoring niet meer op te wachten. 

Werkwijze factoring

De werkwijze van de meeste factoringbedrijven komt overeen. Op het moment dat je gebruik wilt maken van factoring vraag je via de meeste factoringaanbieders gemakkelijk een offerte aan. Op basis van de door jou gestuurde gegevens bekijkt het factoringbedrijf of zij jou verder kunnen helpen. Hierbij is de belangrijkste voorwaarde dat jouw klant kredietwaardig is. Bij een goedgekeurde klant ontvang jij een offerte. Ben je hiermee akkoord dan volgt er nog een contract om de samenwerking af te sluiten.

Hierna is het proces simpel. Jij maakt je factuur op, zoals je gewend bent. Deze stuur je naar het factoringbedrijf, waarna het factoringbedrijf het werk van je overneemt. De factuur wordt naar je klant gestuurd en de betaling wordt gemonitord. Betaald je klant te laat? Dan heb je hier ook geen omkijken naar, want de meeste factoringbedrijven nemen het debiteurenbeheer over.

De voor -en nadelen van factoring

Voordelen:

  • Jouw facturen worden binnen 24 uur uitbetaald.
  • Je hebt geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer.
  • Het faillissementsrisico is afgedekt
  • De relatie met je klant blijft commercieel, want de administratieve rol neemt het factoringbedrijf over.

Nadelen:

  • Factoring kost net als elke kredietvorm geld.
  • Een factoringbedrijf krijgt inzicht in je facturen. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken op het moment dat je de keuze voor een factoringbedrijf maakt.

Hoe helpt factoring mij als zzp’er?

Nu heb je een beeld van wat factoring is, hoe het werkt en welke voor – en nadelen er bij horen. Maar in welke gevallen kan factoring jou als zzp’er helpen? Factoring helpt zzp’ers die op zoek zijn naar:

  • Een stabiele cashflow. Factoring helpt om een stabiele cashflow te behalen door ervoor te zorgen dat de gelden van een factuur direct op je rekening komen te staan. Hierdoor kan jij direct door met ondernemen door een nieuwe investering te maken of bijvoorbeeld personeel te betalen / in te huren.
  • Groei. Door een stabiele cashflow is de groei van je onderneming gemakkelijker te realiseren. 

Gemak. Door gebruik te maken van factoring heb je geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer. Dit betekent geen mailtjes en telefoontjes meer om achter je factuur aan te jagen.

Categorieën: Financiën

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *