Tips voor een koophuis

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Mensen kopen niet vaak een huis. Het kan daarom best nog wel onduidelijk zijn welke stappen je allemaal moet doorlopen en welke details je niet mag vergeten. Ben je bijvoorbeeld jong en wordt het je eerste koophuis dan zullen veel dingen nog onduidelijk zijn. Is het bijvoorbeeld verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen? Waar kun je het beste alle zaken rondom een hypotheek regelen? Dat en meer lees je in dit artikel!

Een aankoopmakelaar

Een aantal jaar geleden namen niet veel mensen een aankoopmakelaar, maar tegenwoordig wordt dit steeds gebruikelijker. Dat komt omdat het toch wel erg veel voordelen met zich meebrengt. 

Vooral als starter zul je hier veel baat bij hebben. Een aankoopmakelaar kost natuurlijk wel geld, maar de voordelen wegen hier zeker tegenop. Zo is het bijvoorbeeld een voordeel dat zo’n makelaar alles weet van de huizenmarkt op dit moment. Zo kan hij of zij je goed adviseren om wel of niet in bod te zakken. 

Het verschilt per makelaar wat hij of zij voor de diensten vraagt. Zoek daarom altijd eerst online en oriënteer je daar op verschillende makelaars en vergelijk die met elkaar. Doordat je ze eerst hebt vergeleken vind je hopelijk voor jouw gevoel de beste aankoopmakelaar om je te helpen.

Alle zaken rondom een hypotheek

Een hypotheek afsluiten doen mensen niet dagelijks en kan daarom als ingewikkeld ervaren worden. Je betaalt maandelijks best veel voor een hypotheek en daarom is het verstandig om niet zomaar een hypotheek uit te kiezen, maar om ook hier eerst onderzoek naar te doen. 

Je kunt bijvoorbeeld je huidige hypotheek vergelijken of als je starter bent, potentiële hypotheken naast elkaar leggen. Naast het vergelijken van hypotheken bieden sommige websites jou ook rekentools aan. Zo kun je bijvoorbeeld je nieuwe maandlasten berekenen inclusief die hypotheek die je eventueel op het oog hebt. 

De uiteindelijke keuze voor een hypotheek kun je het beste samen met een hypotheekadviseur maken. Een hypotheekadviseur is gespecialiseerd in hypotheken en kan aan de hand van jouw financiële gegevens advies geven. Zo weet hij of zij vaak het beste welke hypotheekvorm, voorwaarden, rentevaste periode en verzekeringen in jouw situatie het verstandigst zijn om te nemen. En uiteindelijk kan je samen met de hypotheekadviseur een hypotheek afsluiten voor jouw nieuwe huis.

Notaris

Nadat je het financiële plaatje rond hebt kun je de papieren voor je nieuwe koophuis gaan tekenen. Hiervoor heb je een notaris nodig. Het kan heel erg verschillen hoeveel een notaris vraagt. Vergelijk daarom verschillende notarissen met elkaar, zodat je uiteindelijk de beste uitkiest. Samen met de notaris en de verkopende partij onderteken je dan eindelijk het contract en is het huis van jou!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *