Wat is compliance management?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Compliance management betekent zichtbare naleving van toepasselijke wet- en regelgeving en tijdige naleving van toekomstige wet- en regelgeving. Dit is de laatste jaren belangrijk geworden omdat de overheid steeds meer wetten en regels hebben opgelegd. Dit hebben ze gedaan om de integriteit van de financiële markt te verbeteren. Deze regels veranderen alleen continu, het is dus een hele strijd om hier aan te voldoen. Compliance management is niet eenmalig, maar een proces dat continu doorgaat. 

Om het zo effectief mogelijk te krijgen moet er een duidelijk beleid zijn. Dit houdt in dat compliance management binnen de hele organisatie moet worden geïntegreerd. Het beleid baseer je op de activiteiten van de organisatie, je gaat na in welke markt de organisatie zich bevindt. Hierna kan je zien welke wetten en regels hier aan te pas komen. Aan deze regels hangen risico’s vast, die moet je eerst gaan ontdekken want hier baseer je jouw compliance beleid. Hierna stopt het niet, het allerbelangrijkste is het doorvoeren aan je personeel. Ze moeten hier alles over te weten komen, want zij zijn degene die zich hier het vaakst aan moeten houden. Om het personeel dit te leren zijn er ook trainingen te vinden. Het is ideaal om dit uit te besteden, als je zelf een drukke planning of iets dergelijks hebt.

Compliance monitoring

Als je alles op 1 plek wilt hebben, is compliance monitoring heel handig. Hiermee kun je laten beoordelen of je nog steeds voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving. Monitoring is nog meer handig om alle zaken inzichtelijk te houden. Zo kun je zien of het beleid wel het gewenste resultaat opleveren. Het monitoring moet wel effect opleveren. Doordat je dit inzicht hebt kun je tijdig bijsturen wanneer het nodig is. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld een software te installeren. Zo verkrijg je een programma waarin je een overzicht krijgt met allemaal verschillende tools. Zo kun je samenwerken met collega’s aan het voldoen aan de regelgeving.

Wat voor voordelen brengt compliance management met zich mee?

Voordelen van compliance management kunnen zijn:

  • Alles overzichtelijk.
  • Mogelijkheid tot samenwerken met collega’s
  • Risico bewustzijn
  • Sneller meegroeien in de markt.

Het is verplicht om dit op orde te hebben, dat je kan aantonen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Naast dat het een verplichting is kan het ook vele voordelen met zich meebrengen. Het biedt namelijk de kans om sneller mee te gaan in de markt, zodat je niet gaat achterlopen op de concurrentie. Zo kun je ook aantonen wat het onderscheidend vermogen is van de organisatie. Omdat je de wet- en regelgeving kent, weet je ook de mogelijke risico’s, wanneer je dit allemaal op orde hebt ben je risico bewust. Zo kom je hier minder snel mee in de problemen. 

Sancties op non compliance

Op het niet voldoen aan de regelgeving staan zware sancties. Het niet naleven wordt ‘non compliance’ genoemd. Dit wordt in de gaten gehouden door De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële markten. Zij houden toezicht of organisaties zich hier wel aanhouden. Beide partijen hebben de mogelijkheid om verschillende sancties op te leggen. Ze kunnen bijvoorbeeld een geldboete opleggen, vergunningen intrekken. In het ergste geval kunnen ze een taakstraf of een gevangenisstraf eisen. Dit doen ze in het belang van de sector zelf. Het is namelijk bedoeld om het financiële stelsel te versterken.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *