Dingen waar je als beginnend ondernemer niet altijd aan denkt

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je starten met jouw onderneming? Dan zijn dit de zaken waar je in ieder geval aan moet denken.

Neem de tijd om een goed bedrijfsplan te schrijven

Als startende ondernemer kan je eigenlijk niet om het schrijven van een goed bedrijfsplan heen. Zeker als je op zoek bent naar een of meerdere investeerders. Een bedrijfsplan is bij banken en veel particuliere investeerders een belangrijke voorwaarde voor het verzamelen van voldoende startkapitaal. Het geeft jou als ondernemer ook de ruimte om alle kansen en risico’s goed in kaart te brengen.

Denk goed na over welke rechtsvorm je kiest

Voor ieder bedrijf bestaat een passende rechtsvorm, maar hoe weet je welke rechtsvorm het beste aansluit op jouw situatie? Is dat bijvoorbeeld een eenmanszaak, een VOF of toch een BV? Hoeveel sociale bijdrage moet je betalen bij welke rechtsvorm? Hoeveel mag je bijverdienen? Het is verstandig om je te verdiepen in deze zaken voordat je een keuze maakt, want hoewel je later alsnog van rechtsvorm kunt veranderen, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn. 

Schrijf je in bij de kamer van koophandel

Als je voor een eenmanszaak of een VOF hebt gekozen, is inschrijven bij de KvK genoeg om officieel te starten. Als je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming, ben je wettelijk verplicht om je in te schrijven. Het kost eenmalig 50 euro. Je gegevens worden automatisch doorgegeven aan de belastingdienst, die hoeft je dus niet apart in te lichten. Je krijgt van de KvK een btw-nummer. Heb je een BV opgericht? Dan komt er meer kijken bij de start van uw bedrijf. Je moet bij de notaris een akte laten opstellen en minstens 1 eurocent in de BV storten. De notaris helpt je verder met de officiële oprichting van het bedrijf. 

Let op voor onbekende bellers

Als je een zaak start en je lanceert je website, kan iedereen je telefoonnummer op het internet terugvinden, ook bedrijven die je iets willen verkopen. Het kan ook zijn dat je eens contact hebt gehad met het bedrijf door er iets te kopen of informatie op te vragen. Bedrijven gebruiken of kopen soms ook klantenbestanden van andere bedrijven of ‘adressenmakelaars’ om je onbekend op te bellen en je iets te verkopen.

Denk na over je administratie

De administratieve rompslomp die komt kijken bij het leiden van een eigen bedrijf is maar van weinig ondernemers een favoriet klusje. Toch is het van belang dat je ook de administratieve kant van jouw onderneming goed op orde krijgt (en houdt). Boekhouding uitbesteden. Als je zelf niet zo’n held bent met cijfers, kan je er ook voor kiezen om deze taken uit te besteden aan een professional, zoals een boekhouder of accountant. Een financieel adviseur is altijd op de hoogte van de nieuwste fiscale regeltjes, zo weet je zeker dat er niets kan misgaan.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *