Wat kost een rechtszaak?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

In je recht staan is wat anders dan het krijgen. Om het recht te krijgen, heeft u vaak een rechter nodig en uitspraak van de rechter moet dan ook nog een positief uitvallen voor u. Wanneer u in uw recht wilt staan. Een rechtszaak aanspannen is duur en het risico groot. Met name door de hoge kosten spannen maar weinig particuliere een rechtszaak aan. Toch kan er een goede schatting van de kosten worden gemaakt. 

De kosten van een advocaat

Niet altijd is het nodig om een advocaat op de zaak te zetten. Zo hoeft dat bijvoorbeeld niet bij een kantonrechter. Is de zaak heel complex dan raden wij aan om toch een advocaat in te schakelen een advocaat biedt ten aller tijden voordelen, doordat advocaten meer kennis hebben van de wet dan een normaal persoon en dat kan in het voordeel gebruikt worden. Bij procedures bij rechtbanken en gerechtshoven is het wel verplicht een advocaat te hebben. De kosten van het uurtarief dat een advocaat vraagt zijn heel verschillend. De hoeveelheid tijd en energie die een advocaat in de zaak steekt, is ook belangrijk in het kostenplaatje.  Advocaat huren? U kunt een procesrecht advocaat van Rechtnet inhuren. Procesrecht advocaten zijn gespecialiseerd in bedrijfs rechtszaken, geschillen zoals loonvordering en incassoprocedures. Maar ook voor de overige rechtszaken komen procesrecht advocaten ook goed van pas.

Kosten van griffierechten

Met deze kosten moet ook rekening gehouden worden, wil je als particulier of als organisatie een rechtszaak aanspannen. Deze kosten moeten door zowel de gedaagde als de eisende partij moeten worden betaald aan de rechtbank. Deze kosten verschillen per zaak. Ook zit er verschil in of de procespartij een rechtspersoon of natuurlijk persoon is. Hoe groter het belang van de zaak, des te hoger de griffierechten. De griffierechten in 2020 zijn minimaal €83 en het kan maximaal oplopen tot €4000 en in hoger beroep is maximaal €5300.

Worden de kosten vergoed wanneer de eisende partij wint?

Wanneer de eisende partij de rechtszaak wint wordt er in de meeste gevallen ook een kostenveroordeling voor de verliezende partij uitgesproken. De kosten die de veroordeelde partij zal moeten betalen zijn de volledige griffierechten en de deurwaarderskosten van de winnende partij. Ook een deel van de advocaatkosten zal de verliezende partij moeten betalen, maar dat is het niet het volledige bedrag. Andersom wordt hetzelfde geëist. wanneer eisende partij de verliezende partij is zullen zij de griffiekosten, deurwaarderskosten en advocaatkosten voor rekening moeten nemen.

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *