Handige checklist bij huurovereenkomsten van bedrijfsruimte

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Een overeenkomst sluiten voor de huur van een bedrijfsruimte is lastig. Zowel de huurder als verhuurder zal eerst goed moeten denken. Een huurcontract van een bedrijfsruimte is voor een lange tijd geldig en daarom wil je niet over één nacht ijs gaan. Maar waar moet opgelet worden bij een huurovereenkomst van een bedrijfsruimte?

Bestemming

Bekijk goed of de bestemming van het pand overeenkomt met wat er op het huurcontract staat zodat daar niks fout aan kan gaan. Een zorgvuldig en compleet geformuleerde bestemmingsclausule kan vele discussies voorkomen.

Huurprijs

Maak goede en duidelijke afspraken hoeveel en wanneer alles betaald moeten worden. Zijn de bedragen inclusief of exclusief btw. Moet er vooraf of achteraf betaald worden. Zijn er na een bepaalde tijd wijzigingen van het huurbedrag.

Mogelijke koopoptie

Gaan de zaken goed, dan wil je het bedrijfspand wellicht kopen. Kan dat? Wil de verhuurder dat? Ook de koopoptie is een aspect waar de huurder goed aandoet om te vragen aan de huurder. Zorg dat ook de afspraken over het aankoopbedrag vastgesteld staat in het huurcontract.

De huurperiode en opzegtermijn

Niet geheel onbelangrijk, de huurperiode moet duidelijk in het contract omschreven staan. Zo kunnen beide partijen daar rekening mee houden en zullen er geen discussies ontstaan. Hetzelfde geldt voor het opzegtermijn. Een verkeerd gehanteerde opzegtermijn kan dermate hoge gevolgen hebben en wat in het huurcontract staat telt, dus denk daar als huurder maar ook als verhuurder goed over na.

Het onderhoud van het pand/ruimte

Nog een punt dat van groot belang is. De onderhoudsverdeling van het bedrijfspand of de bedrijfsruimte. Wie is daar verantwoordelijk voor. Wie is er verantwoordelijk voor klein en/of groot onderhoud.

Bij wie kan ik terecht voor vragen over het huurcontract?

Met specifieke vragen kun je terecht bij Doomen & Quist. Zij voorzien je graag van juridisch advies en administratie. Ook kunnen zij helpen met onderhandelen of schrijven van het huurcontract. Naar de site van Doomen & Quist? Klik op deze link: https://www.doomen-quist.nl/.

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *