Hoe koopt u de beste horeca koelkast?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Het spreekt voor zich dat u alle voedingswaren die u gaat kopen om gebruik van te maken in uw horecazaak op een bepaalde manier koel zult moeten kunnen houden. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk om gebruik te maken van een horeca koelkast. Een dergelijke koelkast onderscheidt zich op verschillende vlakken ten opzichte van een standaard koelkast waar gebruik van kan worden gemaakt in je woning. Dit geldt immers niet alleen voor het materiaal waaruit ze is vervaardigd, maar ook voor bijvoorbeeld het soort koeling waar gebruik van wordt gemaakt. In ieder geval, bent u ook benieuwd naar hoe u nu precies de beste horeca koelkast kunt kopen? U ontdekt er alles over hier op deze pagina!

Uit welk materiaal moet de horeca koelkast zijn gemaakt?

Uw keuze op vlak van horeca koelkast begint eigenlijk reeds bij het materiaal waaruit ze is vervaardigd. Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zo erg belangrijk, maar dat is het wel degelijk. Specifiek voor wat het materiaal betreft waaruit een horeca koelkast is vervaardigd geldt dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen: 

  • Wit staal; 
  • RVS; 

In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen die een horecazaak uit gaan baten kiezen voor een exemplaar in RVS. Ondanks het feit dat wit staal aanzienlijk voordeliger is, is het vooral RVS welke zich kenmerkt door zo duurzaam mogelijke eigenschappen. RVS is in de praktijk niet alleen duurzamer omdat ze minder snel sporen van slijtage vertoont, daarnaast kan er ook nog eens worden vastgesteld dat het materiaal veel eenvoudiger schoon te houden is. Niet in het minst wanneer de horeca koelkast van uw keuze zichtbaar aanwezig is in de ruimte is het de moeite waard om te kiezen voor een exemplaar die is gemaakt van RVS. 

Over welke deur moet je horeca koelkast beschikken?

Bovenstaande klinkt misschien een beetje een vreemde vraag, maar ze is in de praktijk echt heel logisch. Het is in de praktijk namelijk zo dat horeca koelkasten over sterk uiteenlopende soorten deuren kunnen beschikken. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen: 

  • Dichte deuren;
  • Glazen deuren; 

In de praktijk is het zo dat er bij horeca koelkasten eigenlijk slechts zelden wordt gekozen voor een glazen deur. In principe is het zo dat deze glazen deuren enkel en alleen worden verwerkt in display-koelkasten. Glazen deuren kunnen leiden tot impulskopen, maar zijn toch helemaal niet populair voor horeca koelkasten. Dit heeft in het bijzonder te maken met de slechtere isolatiewaarde waar deze deuren over beschikken. Hou er bij het uitkiezen van een bepaalde horeca koelkast ook rekening mee dat er exemplaren bestaan bestaande uit een enkele of uit een dubbele deur. Vooral de capaciteit is bepalend voor het feit of de horeca koelkast van uw keuze over een enkele of over een dubbele deur zal beschikken. 

Hoe wordt de horeca koelkast precies gekoeld?

Bij het kopen van een horeca koelkast is het eveneens belangrijk om rekening te houden met de manier waarop de koelkast wordt gekoeld. Op dit vlak wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende koelmogelijkheden. Het gaat hierbij om de volgende: 

  • Een statische koeling; 
  • Een geventileerde koeling; 
  • Een geforceerde koeling; 

Statische koelkasten worden in principe uitsluitend gebruikt in particuliere woningen. Voor een horeca koelkast geldt dat ze doorgaans gebruik maakt van een geforceerde koeling. Bij dit type van koelkasten wordt er gebruik gemaakt van een losse verdamper welke in de koelkast is verwerkt. De koelleidingen zijn in deze verdamper terug te vinden en dus niet in de wanden aan de zijkant zoals bij een statische koelkast het geval is. De reden waarom ervoor een horeca koelkast doorgaans wordt gekozen voor een geforceerde koeling heeft alles te maken met het feit dat ze het best de temperatuur op een constant niveau kan houden. 

Wat met het energieverbruik van uw horeca koelkast?

Vandaag de dag is het voor fabrikanten wettelijk verplicht om gebruik te maken van een energielabel bij hun koelkasten. Dit energielabel kan variëren van A tot E. Voor horeca-koelkasten geldt dat ze een behoorlijk stuk intensiever worden gebruikt in vergelijking met koelkasten bij u thuis. Dit zorgt er in de praktijk voor dat ze vaak een energielabel hebben van B of C. Dit in vergelijking met de modellen waar thuis gebruik van wordt gemaakt welke doorgaans over een energielabel A+++ beschikken. 

Let wel, ook op dit vlak moet er rekening worden gehouden met het verschil tussen enerzijds een statische en anderzijds een geforceerde horeca koelkast. Wilt u er absoluut zeker van zijn dat de horeca koelkast waar u gebruik van gaat maken een zo beperkt mogelijke impact zal hebben op uw energiefactuur? In dat geval is het altijd van cruciaal belang om een grondige vergelijking uit te voeren tussen alle verschillende koelkasten die er op de markt bestaan. 

Wees aandachtig voor de plaats van uw horeca koelkast

De volgende tip heeft vooral te maken met de plaats waar u, uw horeca koelkast gaat neerzetten. Het is bijvoorbeeld zo dat het sterk wordt afgeraden om uw horeca koelkast in de nabijheid van een warmtebron te plaatsen. Het kan hierbij gaan om een fornuis of een oven, maar ook om bijvoorbeeld een friteuse. Op het ogenblik dat er sprake is van een hogere omgevingstemperatuur zal er vastgesteld kunnen worden dat de koelkast minder goed diens warmte kwijt zal kunnen. Dit zorgt ervoor dat ze aanzienlijk harder zal moeten werken om te kunnen koelen. Het resultaat? Aanzienlijk hoger uitvallende energiekosten voor het gebruik van uw horeca koelkast. Hou dus ook hier zeker en vast rekening mee. 

Reinig tijdig de condensor

Last but not least is het zo dat een tijdige reiniging van de zogenaamde condensor welke in een horeca koelkast is terug te vinden altijd van cruciaal belang is. De condensor geeft op periodieke basis een bepaalde warmte af. Vanaf een bepaald ogenblik zult u wellicht kunnen vaststellen dat er vuil of stof terecht is gekomen in de condensor. Dit kan ervoor zorgen dat de warmte afdracht wordt geblokkeerd. Het resultaat hiervan zijn hogere energiekosten, maar dat is niet alles. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er sprake zal zijn van oververhitting met alle gevolgen van dien. Tijdig de condensor van uw horeca koelkast reinigen is absoluut een must.
Bij HorecaRama kunt u dag én nacht terecht voor horeca koelmachines.

Categorieën: Investeren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *