Het belang van vakantie op de productiviteit

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Je hoort het om je heen vaak gezegd worden: ik ben toe aan vakantie. Veel mensen merken immers dat er minder productiviteit is door de lange werkdagen en het gebrek aan vrije dagen. De weinige vakantiedagen maken het echter niet altijd eenvoudig om een goede vakantie in te plannen waar je weer tot rust kan komen. Maar heeft een vakantie wel echt belang op de productiviteit op de werkvloer of is dit maar een fabeltje? Dat heeft vakantie wel degelijk en wel om de volgende redenen. Weten of je recht hebt op vakantie? Bekijk deze website. Met deze handige applicatie hoef jij niet meer na te denken wanneer je recht hebt op vakantie.

Een vakantie herstelt jouw energieniveau

Mensen hebben voldoende rust nodig om de productiviteit op het werk zo hoog mogelijk te houden. Niet alleen hoort hier voldoende slaap, beweging en de juiste voeding bij, maar ook een vakantie kan helpen om het energieniveau te herstellen. Niet alleen werkt dit positief op het lichaam, ook kan het de emotionele kant sterk beïnvloeden. Je hoeft op een vakantie immers nergens meer aan te denken en kunt genieten van de omgeving en de vrijheid die jouw reis met zich meebrengt. Op deze manier kun je je na de vakantie weer volledig richten op de werkzaamheden, zonder dat je snel uitgeput bent. 

Meer aandacht door rustperiodes

Hiervoor moet ook gekeken worden naar jouw eigen aandachtsspanne. Jouw slaapcyclus verandert in 90 minuten voortdurend. Je doorloopt verschillende stadia en hebt hierdoor ook steeds een diepere en ondiepere slaap. Dit gebeurt in feite ook op de werkvloer. Jouw hersenen zijn continu in beweging, waardoor er ook regelmatig een pauze ingelast moet worden. Na anderhalf uur werken is dus een rustpauze nodig om de energie weer aan te vullen de productiviteit omhoog te laten gaan. Mocht je deze pauze niet nemen, dan is de kans groot dat je een burn-out oploopt. 

Nieuwe inzichten voor de werkzaamheden door vakanties

Het is daarom ook van belang dat je regelmatig vakantie neemt. Deze vakanties zijn niet alleen van belang voor jezelf en jouw geestelijke gesteldheid, maar ook voor de werkgever. Je hebt immers meer focus en kunt zelfs betere prestaties leveren wanneer je terug bent van jouw welverdiende reis. De hervonden energie zorgt ervoor dat de stressfactoren verdwenen zijn en de nieuwe, sociale ervaringen kunnen jou nieuwe inzichten geven voor de werkzaamheden die je op de werkvloer uit moet voeren. Het effect van een vakantie voor de productiviteit is hierdoor enorm en kan er zelfs toe leiden dat je uiteindelijk veel meer kansen creëert. Wil jij gemakkelijk je vakantiedagen bijhouden?

Categorieën: Marketing

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *