Distributieriem vervangen

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Een distributieriem is een belangrijk onderdeel van een auto. Niet elke auto, maar de meeste wel. Het moet om de zoveel tijd vervangen worden. Een distributieriem vervangen kan gedaan worden bij een autogarage. Het is noodzakelijk dat de riem wordt vervangen en dat deze op tijd wordt vervangen. Er zijn een aantal dingen die bepalend zijn voor wanneer een distributieriem vervangen moet worden. Lees verder en kom meer te weten over een distributieriem, wanneer deze vervangen moet worden en wat de kosten hiervan zijn.

Een distributieriem

Het is een getande riem, deze zit in de motor en is cruciaal. De riem is gemaakt van enorm sterk kunststof, is versterkt met glasvezel en heeft een coating van teflon. Er bestaan ook nog autos met een distributieketting, maar die heeft in tegenstelling tot de distributieriem smering nodig. Een distributieriem drijft de onderdelen aan in de motor. Namelijk de krukas en een of meer nokkenassen. Deze onderdelen kunnen erg snel beschadigd worden als er een afwijking ontstaat in de beweging van de onderdelen los van elkaar. Dat maakt het ook belangrijk dat de distributieriem op tijd vervangen wordt. Als de riem niet op tijd vervangen wordt dan is deze dusdanig gesleten dat hij ernstige schade aan kan richten aan de auto. De riem kan dan breken of doorslippen. Als de riem breekt, loopt de auto niet meer en ontstaat hoogstwaarschijnlijk motorschade. Als de riem doorslipt, loopt de motor slecht of zelfs niet. In beide gevallen is het niet gunstig voor de auto.

Wanneer moet een distributieriem vervangen worden?

Niet elke auto is op hetzelfde moment aan vervanging toe. Globaal moet het onderdeel om de 60.000 tot 120.000 kilometer of 4 tot 5 jaar vervangen worden. Wanneer de distributieriem vervangen (link: https://www.vdveenautogroep.nl/auto/distributieriem-vervangen/ ) moet worden hangt af van een aantal dingen. Namelijk:

  • Het aantal gereden kilometers na de laatste vervanging.
  • De verstreken tijd sinds de laatste vervanging
  • Het merk, type en bouwjaar van de auto.
  • Het type motor van de auto

De eerste twee gaan om afstand en tijd. Deze zijn erg belangrijk en doorslaggevend, omdat dit bepalend is voor de slijtage van de distributieriem. Als een auto zware prestaties af moet leveren en in extreme weersomstandigheden rijdt, dient de riem waarschijnlijk eerder vervangen te worden. Niet alleen de gereden afstand en tijd zijn bepalend, het merk, type en bouwjaar van de auto spelen ook een rol. Het type motor van de auto is vooral belangrijk, elk type motor is anders en werkt anders. Bij een dieselmotor zal de distributieriem op een ander moment vervangen moeten worden dan die van een benzinemotor. Wanneer een distributieriem vervangen moet worden per merk auto, type motor en bouwjaar kan zo gecheckt worden door jezelf op het internet. Natuurlijk kan ook gebeld worden naar een specialist of autobedrijf.

Kosten vervangen distributieriem

Het vervangen van een distributieriem (link: https://www.vdveenautogroep.nl/auto/onderhoud/ ) kost aardig wat tijd. Een aantal onderdelen van de motor moeten eerst verwijderd worden en het is een nauwkeurige klus. Het kost gemiddeld rond de 500 euro. Dit is redelijk duur en om te voorkomen dat het nog meer kost, moet de riem op tijd vervangen worden. Dit om meer schade te voorkomen en de kosten zo te beperken.

Het is niet goedkoop, aangezien het aardig wat tijd kost. Daarnaast worden er nog een aantal andere kleine onderdelen vervangen tegelijk met de distributieriem. Deze onderdelen hebben te maken met de distributieriem en lijden ook aan slijtage en kunnen schade aanrichten wanneer deze niet vervangen worden. De klus is nauwkeurig en dient goed uitgevoerd te worden, daarnaast heb je bij een autogarage vaak garantie. Laat de distributieriem daarom vervangen door een goede gerenommeerde garage!

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *