Last van rugpijn tijdens het werk op kantoor?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Heb je vaak last van rugpijn tijdens het werk? Kan je niet urenlang op een stoel zitten? In dit artikel geef ik nader toelichting op dit probleem en geef tips hoe je dit kan vermijden.

Waarom krijg je last?

De meeste mensen die een kantoorbaantje hebben, kampen met rugklachten. Dit komt puur omdat zij ongeveer 40 uurtjes in de week achter een bureau moeten werken. Een gemiddelde werkdag bestaat uit acht uurtjes. Als je urenlang een verkeerde houding aanhoudt, dan kan dat op lange termijn negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Wat moet ik nu doen?

Wees concreet op het gebied van je klachten met je werkgever of leidinggevende. Je gezondheid is belangrijker dan dat baantje van je. Controleer je stoel elke ochtend want zo voorkom je namelijk ergere rugklachten. Daarnaast kan het lonen om advies te vragen aan een mensendieck therapeut. Je therapeut zal hoogstwaarschijnlijk adviseren om een ergonomische stoel aan te schaffen. Een ergonomische stoel bevat een dynamische zitting van de bureaustoel die meebeweegt met de bewegingen van je lichaam, waardoor je rug minder belast wordt.

Een ergonomische zithouding

Je hoeft niet van nature een ergonomische zithouding beschikken. Dit kan je makkelijk leren! Door middel van de zeven stappen kan je jouw zithouding corrigeren:

  1. Verander om de 10-15 minuten je zithouding. Zo breng je variatie in waardoor één plek niet wordt belast. Kleine veranderingen kunnen voor grote verschillen zorgen
  2. Zit met beide benen op de grond. Dat betekent dat je je benen niet over elkaar moet slaan.
  3. Corrigeer je heupen. Je heupen moeten iets hoger uitkomen dan je knieën.
  4. Niet zitten net zoals hoe je op een zitzak zit. Vermijd de ingezakte houding.
  5. Houd je schouderbladen naar achter/elkaar getrokken.  Je spieren rondom je schouderblad moeten actief meewerken.
  6. Kantel je bekken dat je recht zit en focus op een neutrale holling van je onderrug.
  7. Span je buikspieren en zorg dat ze actief genoeg zijn. Je buikspieren ondersteunt het hele proces van hierboven.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *