7 tips voor het verdedigen van je scriptie

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Iedere student moet er aan het eind van zijn studie aan geloven: een scriptie schrijven.

Als jouw scriptie dan eindelijk af is, is het tijd voor de presentatie/verdediging. Dit is een cruciaal moment, want door een goede verdediging kan je een nog hoger cijfer scoren. Het is daarom aan te raden om je goed voor te bereiden op dit belangrijke moment.

In dit artikel vind je een aantal tips die je helpen om van de presentatie ter verdediging van je scriptie een succes te maken. 

1. Geef de presentatie een logische opbouw

In je presentatie houd je ongeveer dezelfde opbouw aan als in je scriptie:

  • Introductie van het probleem, wat is de aanleiding van je scriptie?
  • Hoofdvraag/hypothesen 
  • Hoe je in je onderzoek te werk bent gegaan
  • Onderzoekresultaten van het onderzoek
  • Je conclusies
  • Wat is het advies dat je wil geven?
  • Eventuele beperkingen van het onderzoek
  • Wat heb je van je scriptie geleerd?

2. Inhoud

Dat de inhoud van de verdediging goed moet zijn spreekt voor zich, maar is desalniettemin belangrijk. Zorg ervoor dat het verhaal dat je gaat vertellen duidelijk is en bovendien overeenkomt met de inhoud van je scriptie. 

3. Uit het hoofd

Zorg ervoor dat je je verdediging uit het hoofd kunt doen. Zorg ervoor dat je verhaal duidelijk en logisch is een leer dit vervolgens uit je hoofd. Je kunt je presentatie bijvoorbeeld voor jezelf houden onder de douche of als je aan het fietsen bent. 

4. Geen opsomming

Probeer geen opsomming te maken van de onderzoeksresultaten. Het is namelijk beter om er een verhaal van te maken. Ook is het belangrijk dat je niet te veel op de details ingaat, blijf bij de hoofdlijn.

5. Vermijd jargon

Probeer er voor te zorgen dat iedereen in het publiek jouw verhaal kan volgen. Gebruik daarom geen overbodig jargon. Als het gebruik van jargon onvermijdelijk is, is het aan te raden om de termen uit te leggen aan het publiek. Als het publiek begrijpt wat jij bedoeld zullen de begeleider en tweede lezer dat zeer waarschijnlijk ook doen.

6. Non-verbale communicatie

Zorg ervoor dat je kleding je cijfer niet negatief kan beïnvloeden, met andere woorden: kleed je netjes, maar wel op een manier die bij je opleiding past. Let bovendien op je houding, sta er niet bij als een zoutzak en gebruik je handen. Als laatste is het belangrijk dat je oogcontact zoekt met de zaal, hierdoor vergroot je namelijk de interactie.

7. Neem je scriptie mee

Het is verstandig om een uitgeprinte versie van je scriptie mee te nemen. Zodat als iemand vragen heeft tijdens de presentatie ter verdediging van je scriptie, je iets kan opzoeken in je scriptie. 

Slot

Hoewel het verdedigen van je scriptie spannend kan lijken is het goed om te onthouden dat iedereen presenteren kan leren. De presentatie ter verdediging van je scriptie is daarom dan ook iets om niet te veel tegen op te zien. Als je scriptie inhoudelijk goed is en je volgt deze tips op zal het allemaal ongetwijfeld goed komen. 

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *