Hoe maak je een goede personeelsplanning?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Een belangrijk ding als je personeel in dienst hebt, is de personeelsadministratie en -planning. Je wilt natuurlijk dat je personeelsplanning zo volledig mogelijk is. Maar welke informatie is allemaal handig om erin te verwerken?

Benodigde uren

Als eerste zul je moeten weten hoeveel manuren je denkt nodig te hebben en wanneer.

Beschikbaarheid

Eén van de eerste zaken waarvan je beeld dient te krijgen, is de beschikbaarheid of het standaard aantal uren van het personeel. Heb je te weinig mankracht? Dan zal je meer mensen aan moeten nemen en/of je eigen mensen vragen om ze meer willen werken.

Salaris en kosten

De salarissen bereken je aan de hand van het aantal gewerkte uren of zijn gelijk aan een vast bedrag. Hier komen voor de werkgever ook nog andere kosten bij kijken.

Overuren en vakantie-uren

Ook kun je een balans bijhouden van het aantal overuren per persoon. Daarbij zul je het aantal openstaande vakantie-uren bij moeten houden.

HR-informatie

De personeelsadministratie hangt samen met CAO’s, andere wetgeving, contracten, verlof en nog veel meer. In een spreadsheet is het lastig om deze informatie te koppelen aan waarden.

Gebruik speciale software

Een app die speciaal is gemaakt voor de personeelsadministratie gebruiken is eigenlijk altijd gebruiksvriendelijker dan je bestanden bijhouden in spreadsheets, bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je niet veel tijd hoeft te steken in het opzetten van een goed systeem. Verder kan specifieke software HR-gegevens koppelen aan informatie zoals uurloon en vakantie-uren.

Tevens maakt een app, zoals die van Nostradamus het mogelijk om het rooster en andere inzichten te delen met je personeel. Je hoeft met deze tool ook niet bang te zijn dat je hem niet zelf kunt indelen, want ook dat is hierbij nog steeds mogelijk. De app is niet gratis, maar kan je wel veel tijd en dus ook weer kosten zorgen.

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *