Pijpleidingconstructies: hoe en wat?

Gepubliceerd door zakelijkenactueel op

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: pijpleidingconstructies. Nog nooit van gehoord? Of wel van pijpleidingen, maar geen idee wat een pijpleidingconstructie is? Geen probleem, met jou zijn er waarschijnlijk nog vele anderen. Daarom scheppen wij wat duidelijkheid voor je. In deze blog: wat zijn pijpleidingconstructies, hoe worden deze gemaakt en waar is het voor?

Wat zijn pijpleidingconstructies?

We kunnen het heel kort houden: een pijpleidingconstructie is een constructie van pijpleidingen.

Iets uitgebreider uitgelegd: een pijpleidingconstructie is een constructie van pijpleidingen. Dit is vaak een grote constructie van leidingen waarin water of olie wordt vervoerd. Denk hierbij niet te klein, het gaat hierbij om grote projecten. Een beetje pijpleidingconstructies neemt al gauw een aantal kilometer in beslag, bijvoorbeeld zo’n 50 kilometer.

Waar is een pijpleidingconstructie voor?

Zoals we net al benoemden en zoals je waarschijnlijk zelf al had verwacht, wordt er door een pijpleidingconstructie vloeistof gepompt. Denk hierbij niet alleen aan een leidinkje voor het afvalwater, maar aan pijpleidingconstructies voor olie, gassen en andere vloeistoffen waarmee energie opgewekt kan worden.

In Nederland wordt er dus niet heel veel gebruik gemaakt van een pijpleidingconstructie van deze afmetingen. In Arabische landen worden deze constructies veel vaker aangelegd, er zit daar immers veel meer olie in de grond.

Speciale technieken

Een pijpleidingconstructie is dus wat ingewikkelder dan de gemiddelde waterleidingconstructie hier in Nederland. Het is dan ook logisch dat voor het aanleggen van deze pijpleidingconstructies speciale technieken nodig zijn. Het bedrijf Qapqa is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in deze speciale technieken.

Zij zijn dan ook internationaal actief en leggen pijpleidingconstructies aan in landen zoals Nigeria, de Verenigde Arabische Emiraten en Kenia.

Kwaliteit

Wanneer het om zo’n groot project gaat, is de kwaliteit enorm belangrijk. Een kleine fout kan al cruciale gevolgen hebben. Daarom worden pijpleidingen uitgebreid gecontroleerd en geïnspecteerd. Op deze manier kan de kwaliteit gewaarborgd worden en is zeker dat de constructie veilig en foutloos is. Deze inspecties moeten voldoen aan bepaalde eisen van de overheid.

Niet alleen inspecties om de kwaliteit te controleren zijn belangrijk. Het begint natuurlijk al bij het materiaal en de plannen van de constructie. Met speciale systemen en apparaten worden de pijplijnconstructies in elkaar gezet. Voor het zover komt, moet eerst een plan uitgewerkt zijn. In dit plan staat hoe de constructie loopt en welke materialen überhaupt gebruikt worden.

Pijplijnconstructies zijn dus een stuk ingewikkelder dan dat je in de eerste instantie zou denken. Gelukkig zijn er specialisten voor!

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *